Česko může zaplavit levné kontaminované vepřové z Německa, varují zemědělci

Česká agrární komora (ČAK) má vážné obavy, že česká jatka začnou ve velkém nakupovat vepřové z Německa, kterým zmítá dioxinová aféra. Podle šéfa ČAK Jana Veleby lze předpokládat, že v Německu kvůli narůstající nedůvěře spotřebitelů bude vepřové ztrácet na ceně a Němci je proto budou prodávat do zahraničí za dumpingovou cenu.

Kontaminované maso by se tak mohlo brzy zpracovávat i v ČR.

„Dle našeho úsudku ztratí Němci jakoukoli důvěru ve vepřové a vejce, a výrobci se budou snažit dostat vepřové do zahraničí a to za tzv. dumpingovou cenu. Bude mít tragické důsledky na zdecimované stavy chovu prasat v ČR,“ konstatoval Veleba s tím, že se jedná o fatální selhání německých orgánů.

Upozornil, že každým rokem se stav chovu prasat v ČR neustále snižuje a podle propočtů ČAK by měl v příštím roce poklesnout znovu, a to až o 13 procent. V některých regionech bude nedostatek surovin z vepřového, jinde to způsobí například zvýšení nezaměstnanosti, řekl Veleba.

Nedůvěra v německé i české kontrolní orgány

Podle něj agrární komora od počátku neměla důvěru k prohlášením, která z Německa ohledně dioxinové aféry zazněla. Němci údajně například zprvu tvrdili, že se žádné vepřové maso do zahraničí nedostalo, ale posléze potvrdili, že stovky tun vyvezly do celé řady jiných zemí včetně ČR.

„Kdyby se to množství tuku obsahujícího dioxin, které přiznali poprvé, použilo jen pro směsi pro prasata, bylo by z toho tři tisíce tun krmiva. Na konci je z toho 50 tisíc tun kontaminovaného masa,“ varoval Veleba.

Němce také kritizoval za to, že dodnes není známo, kde byl použit krmný tuk s dioxinem a kdo tím prasata krmil. Pustil se také do českých orgánu, které podle něj neučinily žádné oficiální kroky a vše nechaly na Němcích.

Veleba rovněž podotkl, že dioxiny se používají do krmiv již od roku 2009. Agrární komora pak hodlá rozeslat dopis všem provozovatelům jatek, „aby si zachovali své jméno a nepřijímali maso z Německa, byť za dumpingovou cenu“. „Většina se chová seriózně, ale už se objevila i taková jatka, která podlehla levným nákupům,“ dodal Veleba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info