Souhrn událostí uplynulých dní –18.1..2010

Příjmy by měly stoupnout o 20 %

V průběhu příštích deseti let by měly stoupnout příjmy zemědělců z EU-27 podle aktuální studie EK přibližně o 20 procent. Evropští zemědělci by mohli v průběhu příštích deseti let počítat s nárůstem příjmů, jak vyplývá z aktuální studie Evropské komise. Do roku 2020 by měly průměrné příjmy na jednu pracovní sílu ve 27 členských státech EU v porovnání s průměrem let 2005 až 2009 stoupnout přibližně o 20 procent. Výsledky prognózy však znejisťují faktory jako konjunktura a počasí.

Dotace na nové sady klesne na polovinu, ovocnářům se to nelíbí

Dotace státu na výsadbu nových ovocných sadů má letos meziročně klesnout o polovinu na 30 milionů korun. Podle ovocnářů to povede k dalšímu stárnutí sadů a ke zhoršení pozice českého ovocnářství. Z celkem 17.800 hektarů sadů v Česku je přestárlých a se snižující se plodností téměř polovina. České sady patří k nejstarším v Evropě. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Nový ministr Chalupa musí co nejdříve předložit koncepční řešení nejaktuálnějších problémů MŽP

Sociální demokracie dlouhodobě apelovala na to, aby odvolaného Pavla Drobila nahradila ve funkci ministra životního prostředí respektovaná a odborně zdatná osobnost, jež by stabilizovala resort životního prostředí. Premiér Nečas si i přes tyto výhrady opozice a odborné veřejnosti prosadil na tento post politického a sobě blízkého kandidáta bez odborné erudice. Takový kandidát by přitom připadal v úvahu v případě, že by ministerstvo standardně fungovalo a nebylo personálně poškozeno jeho předchůdcem.

Brusel plánuje 0,1% toleranci GMO

Podle návrhu Evropské komise bude Brusel tolerovat až 0,1 % nepovoleného geneticky modifikovaného materiálu v dodávkách krmných zrnin. V současné době platí vůči GMO nulová tolerance. Tolerance 0,1 % sice nedosahuje toho, co požadoval průmysl, ale na druhou stranu takto bude platit stále nulová tolerance vůči GMO v potravinových obilninách. Schválení 0,1% tolerance nebude vyžadovat debaty v Radě Evropy a v Evropském parlamentu. Návrh se týká pouze kontrol krmiva na stopy GMO, které vyžadují schválení EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info