Maďarsko ztíží dovoz německého vepřového přísnou kontrolou

Maďarsko nařídilo podrobovat do 28. února přísným kontrolám dovoz a prodej německého vepřového a dalších potravin, u nichž hrozí riziko výskytu zvýšeného obsahu rakovinotvorného dioxinu. Oznámilo to dnes maďarské ministerstvo zemědělství. Opatření bude znamenat ztížení přístupu potenciálně rizikových německých produktů na maďarský trh.

Ministerstvo také uvedlo, že dosavadní laboratorní testy zatím žádné důkazy zvýšeného množství dioxinů v potravinách nezjistily. Totéž dnes oznámilo s ohledem na český trh české ministerstvo zemědělství. Prověřují se vzorky německého vepřového, kuřecího, krůtího masa a vajec.

Evropou nyní hýbe skandál, který začal počátkem ledna, když němečtí činitelé oznámili, že prasata a drůbež na jedné severoněmecké farmě dostávala od loňského března krmivo kontaminované dioxinem. Německý výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Výslovné omezení dovozu německých potravin zatím žádná země Evropské unie nepřijala. Podle mluvčího české Státní veterinární správy Josefa Dubna je v současnosti nebude přijímat ani Česká republika.

Maďarské ministerstvo nařídilo dovozcům oznamovat úřadům dodávky produktů vepřového masa, které přímo či nepřímo pocházejí z Německa, dva pracovní dny před očekávaným příjezdem. Všechno německé vepřové dovezené od 12. listopadu musí být otestováno na dioxin a zboží bude moci být prodáno nebo zpracováno, jen pokud zkouškami projde. Dodávky tohoto zboží mohou být vyloženy jen v úředních hodinách a všechny musí prohlédnout zdravotní inspektoři.

Spolkové ministerstvo zemědělství o víkendu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 farem ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info