Dánové sázejí na plemeno duroc

Kříženci plemene duroc jsou v současné době pro dánské producenty atraktivní z důvodu vyšších přírůstků a lepší konverze krmiva.

Dánští producenti selat i nadále sázejí na kance plemene duroc, jak uvedl vedoucí výzkumu chovu prasat plemenářské společnosti DanZucht Sören Balder na Dni chovu prasat 2011, který se v uskutečnil minulý týden v německém Twistringenu. Příčina oblíbenosti plemene duroc spočívá především ve skutečnosti, že selata - kříženci tohoto plemene dosahují díky vyšším průměrným denním přírůstkům a lepší konverzi krmiva v podmínkách dánského jatečnictví vyšší celkové rentability výkrmu v porovnání s potomky plemene pietrain. Přesto je možné, že dánští producenti selat po dohodě s německými výkrmci přejdou na jiné finální kance. V současné době se proto rozmohl v dánských inseminačních stanicích nákup kanců plemene pietrain.

Ve druhém příspěvku upozornil Christian Wernsmann z vestfálského výrobního kroužku na šance a rizika klasifikace AutoFOM. Optimální prase pro tento způsob hodnocení musí mít vysoký podíl masa, protože partie jako šunka a kotleta představují cca dvě třetiny indexových bodů. Čím zmasilejší je prase, tím sušší jsou však i jeho břišní partie.

V posledním příspěvku představil Georg Friesfeld z vestfálského výrobního kroužku svoje zkušenosti s výkrmem mladých kanců. Podle zkušeností tohoto poradce je důležité nabídnout kancům krmivo bohatší na protein a lyzin v porovnání s prasnicemi. Kromě toho by se mělo u kanců častěji provádět zkušební vážení, protože se opticky jeví lehčí než vepři, ale často tomu tak není.

Dänen setzen weiter auf Duroc[2011-01-18], http://www.topagrar.com/index.php?option=com_content&task=view&id=23115&Itemid=520

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info