České Národní kontaktní místo pro RASFF požaduje vysvětlení Evropské komise ke kauze dioxinů

Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta dnes odeslal protestní dopis José Luis de Felipemu, řediteli sekce RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), který patří pod DG SANCO (generální ředitelství pro zdraví a spotřebitele) při Evropské komisi. Žádá v něm vysvětlení bezprecedentního postupu týkajícího se dioxinové kauzy, kdy z centra tohoto celoevropského systému nebyly včas zaslány informace do českého Národního kontaktního místa, které spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Ve čtvrtek 13. ledna česká média zveřejnila mimořádně závažnou informaci týkající se importu vepřového masa potenciálně kontaminovaného dioxiny z německé farmy do České republiky. Národnímu kontaktnímu místu byla tato zásadní informace z DG SANCO zaslána až následující den dopoledne. Bez relevantních informací nemohly české kontrolní orgány činit žádné efektivní kroky a navíc nebylo možné poskytnout veřejnosti žádné odpovídající informace.

Ústřední ředitel SZPI pana José Luis de Felipeho upozorňuje, že přes maximální snahu a odpovědnost pracovníků českého Národního kontaktního místa, je pověst RASFF ohrožena a jeho opodstatnění se může vytrácet. Jejich non stop práce postrádá v takové situaci smysl a důvěryhodnost systému může být oprávněně zpochybněna.

V závěru dopisu Jakub Šebesta žádá vysvětlení a důrazné zjednání nápravy v zájmu ochrany zdraví nejen českých spotřebitelů.

Zpracovalo: Oddělení komunikace (ÚI SZPI)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info