Otevřený dopis předsedy ASZ ČR prezidentovi Agrární komory ČR

Vážený pane prezidente,

jak víte, rozhodně nebývá mým zvykem komentovat Vaše kroky a role na jevišti agrární politiky, byť to někdy bývá vskutku obtížné. Nicméně po Vašem letošním novoročním počinu - dopisu Vašim členům ve stylu mocnářova provolání k mým národům a pasáži, která se týká kolegy a člena ASZ ČR Michala Pospíšila musím reagovat.

Zvolil jste taktiku pošpinění jinak naprosto důležitého a potřebného kroku transformace státní správy v zemědělství tím, že jste zpochybnil propagátora této myšlenky a jeho oprávnění pracovat na úkolech, které mu byly uloženy ministrem zemědělství. Dokonce jste neváhal sáhnout i do nejspodnějšího šuplíku demagogické argumentace a zpochybnit transformaci nebezpečím neprůhlednosti akcí, nepodložených domněnek o úniku majetku a obohacování se nějakých, na kořist čekajících firem.

Zřejmě buď máte více informací než samotní realizátoři projektu, kteří jsou na úplném počátku a cíle teprve ujasňují, nebo máte osobní zájem na tom, aby transformací nebyli postiženi lidé a instituce, na které zřejmě máte vybudovány velmi dobré a dlouhodobé kontakty. Pak dobře poslouží jakýkoliv podpásový argument.

Nezbývá mi nic jiného, než se potom ptát: jak je tato Vaše strategie v souladu se skutečnými potřebami zemědělců, včetně těch soukromých (kterými se v této souvislosti navíc tak rád oháníte)?

Bylo asi bláhové a naivní očekávat, že se z Vaší strany objeví věcná a fundovaná oponentura materiálu transformace ke koordinaci a spolupráci na vytvoření méně byrokratického, efektivnějšího, funkčnějšího, zemědělcům a starostům malých obcí vstřícnějšího modelu státní správy, bez trojích kontrol, atd. Přitom je však jisté, že právě Michal Pospíšil, jako poradce ministra, pověřený koordinací tohoto úkolu s Vámi i s Vaším viceprezidentem celou záležitost osobně konzultoval.

Na to však, aby někdo týmově spolupracoval, musí mít zřejmě od pána boha určitý, moderně řečeno, potenciál. Tento potenciál však musí mít také k serióznímu a férovému jednání. Obojího po Vašem „novoročním provolání“, bohužel na Vaší straně postrádám.

S pozdravem,

Ing. Josef Stehlík

předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

15. ledna 2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info