Souhrn událostí uplynulého dne – 19. 1. 2011

Ministerstvo zemědělství má nový program aplikovaného výzkumu

Nový program zemědělského aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 „KUS“ ve středu schválila vláda. Hlavní cíle Programu budou naplňovat jednotlivé projekty v rámci tří podprogramů. V projektech chce ministerstvo podporovat komplexní řešení a spolupráci mezi výzkumnými a uživatelskými subjekty a také co nejrychlejší transfer výsledků uživatelům a do vzdělávacího procesu. Realizaci Programu bude zajišťovat Ministerstvo zemědělství. Program se zaměřuje na podporu projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v oblasti zemědělství, rybolovu, potravinářství, vodního a lesního hospodářství.

Další průběžné výsledky testů potvrdily nezávadnost potravin na českém trhu

Průběžné výsledky testů potvrzují, že potraviny na českém trhu jsou v pořádku. Dozorové orgány v ČR pokračují v intenzivních kontrolách na základě příkazu ministra zemědělství Ivana Fuksy. „Podle průběžných výsledků pokračujících kontrol nebyly do dnešního dne zjištěny v České republice žádné potraviny s nadlimitním obsahem dioxinů. Spotřebitelé by se navíc měli zajímat o původ potravin v obchodech, které je každý prodejce povinen evidovat a má být schopen doložit, a měli by se soustřeďovat na domácí produkty,“ shrnuje ministr Fuksa.

SZPI zahájila projekt přeshraniční spolupráce se Saskem v oblasti dozoru nad trhem s potravinami

Dne 18. 1. 2011 se v Mostu uskutečnila úvodní konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského Ministerstva pro sociální záležitosti a ochranu spotřebitele. Za SZPI jsou do projektu zapojeny inspektoráty v Plzni a Ústí nad Labem, na saské straně pak kontrolní orgány podřízené saskému ministerstvu pro sociální věci a ochranu spotřebitele. Cílem projektu je posílení spolupráce a vytvoření sítě osobních kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Saska v oblasti úřední kontroly potravin.

Lednové povodně byly mírné, na většině území se udržely na úrovni dvouletých průtoků

Lednové povodně dosáhly ve většině případů maximálně úrovně dvou- až pětileté vody. Dvacetiletý průtok zaznamenali pouze v povodí Vltavy na Radbuze a Mži. Hodně pomohla manipulace na vodních dílech. „Přestože nástup povodně se zdál dramatický, na většině území dosáhl jen dvouletých průtoků. Podle předběžného zjištění dvacetiletý průtok zaznamenali v povodí Vltavy na Radbuze a na Mži. V povodí Ohře a Labe došlo jen výjimečně k překročení pětiletých průtoků,“ vysvětluje ministr Fuksa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info