Kvůli klimatickým změnám začíná jelení říje dřív (ekolist.cz)

Odborníci nejen z řad myslivců věnovali 38 let pozorování populace 3000 jelenů na skotském ostrově Rum. Závěry dlouhodobého výzkumu jsou překvapivé - ukazuje se totiž, že v důsledku změny průměrné teploty začíná doba jelení říje až o dva týdny dřív než před třiceti lety, píše server ScienceDaily.

Podle zprávy britských vědců z univerzit v Edinburghu a Cambridge nebudou pravděpodobně jeleni jedinými živočichy, kterým změna klimatu hýbe s kalendářem. Podle nich mnoho druhů rostlin i živočichů zahajuje svou reprodukci při změně teploty dřív, ale u velkých savců to zrovna obvyklé není.

"Dlouhodobý výzkum zaměřený na konkrétní exempláře nám pomáhá odhalit, jaké jsou příčiny změn v načasování ročního cyklu jelenů," říká profesor Tim Clutton-Brock, zoolog univerzity v Cambridge. "Ale musíme zajistit další pokračování našich pozorování, abychom lépe pochopili dopady, které budou mít klimatické změny na volně žijící zvěř." Zůstává otázka, jestli se změny v načasování týkají jen jelenů z ostrova Rum, anebo se dotýkají všech volně žijících populací. "To bude daleko náročnější práce," potvrzuje další vědec, Dan Nussey z Edinburghu. "A hlavně pochopit, jaké budou důsledky těchto změn chování jelenů v krajině," dodává.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info