Češi letos zlomí rekord: 20 litrů vína na osobu

Tuzemští vinaři čekají mnohem vyšší odbyt, i přesto je stále poráží levné dovozy. Rok 2011 se ponese i ve znamení zpřísněných kontrol,.

Ve víně je pravda, říká známé rčení. A obyvatelé České republiky po téhle „tekuté pravdě“ touží čím dál víc.

Spotřeba vína na hlavu se totiž i navzdory ekonomické krizi nezastavila a po loňském nárůstu k číslu devatenáct litrů na osobu a rok se letos Češi propijí k novému rekordu: prolomí kulatou hranici dvaceti litrů vína. Odhaduje to aspoň Svaz vinařů ČR.

„Posledních dvacet let u nás spotřeba vína neustále roste a letos to bude už na hranici dvaceti litrů na hlavu,“ potvrdil Deníku šéf Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Za pravdu mu dává dlouhodobá statistika. Zatímco v roce 1948 se v tehdejším Československu ročně vypilo jen necelých pět litrů vína na osobu a rok, v roce 1993 už to bylo přes jedenáct litrů a v roce 2006 jsme za rok vypili přibližně 17 litrů vína. Letos to bude zmiňovaná dvacítka.

Víno se tak odpoutalo od cesty, na kterou se „vydalo“ pivo. Spotřeba pěnivého moku totiž začala klesat. Třeba mezi roky 2008 a 2009 se meziročně snížila skoro o čtyři procenta. Češi tak vypijí už „jen“ 150,7 litru piva (dříve 156,6 litru). Srdce vinaře by mohlo klidně zaplesat. Jenže zas tak radostné to s tuzemskými víny není.

Drtivý import

Pořád totiž platí, že vína z Moravy a Čech u nás obslouží jen necelé dvě pětiny trhu. Zbytek tvoří dovoz.

„Naše republika je soběstačná, co se týče vlastní spotřeby vína, pouze z nějakých pětatřiceti procent, takže dvě třetiny se sem dováží, tak je to prostě dáno,“ říká Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Problémy s vlastním zásobováním jsou u nás i přesto, že se tu před vstupem do Evropské unie vysázely nové vinice. Na konci 90. let jich bylo zhruba 11 tisíc hektarů, teď je to skoro 18 tisíc hektarů.

„Jde nám o to, aby český konzument preferoval naše vína, a co se týče dovozu, já si myslím, že naše vinaře netrápí dovoz kvalitních vín – ať si je konzument nebo zákazník srovná – nás spíš trápí dumpingový dovoz vín podřadné kvality za nesmyslně nízké ceny, které podráží trh,“ vysvětluje Krška.

Tuzemští vinaři tak chtějí vsadit hlavně na kvalitu. Už minulý týden byli v Praze vyhlášeni vítězové v Národní soutěži vín ČR, což je nejvyšší soutěž, která se tu koná. Titul šampióna pro letošní rok si na základně hlasování degustátorů odneslo Veltlínské zelené (výběr z hroznů 2009) ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Lahůdky i kontroly

A jaký bude letošní rok pro zákazníky? Už 25. února bude odtajněn letošní Salón vín ČR, neboli kolekce stovky nejlepších vín, která lidé mohou ochutnat i nakoupit v podzemí Valtického zámku.

Pokračovat budou i projekty zaměřené na vinařskou cykloturistiku a také letošní rok se vinaři zaměří na propagaci růžového a svatomartinského vína.

Z dlouhodobého hlediska nás pak čeká obrat od červených vín k bílým. Dosvědčuje to aspoň výsadba nových vinic. „Zhruba šedesát pět procent teď připadá na bílá vína a pětatřicet procent na červené odrůdy. Z červených odrůd navíc pět procent míří na výrobu růžového vína,“ dodává tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Změny se pak dočká i zákon o vinohradnictví a vinařství. Vláda včera schválila jeho novelu, která například pěstitelům umožní posílat statistické výkazy pomocí internetu a po nedávných skandálech zpřísňuje i ochranu proti falšování vína.

Nově budou vinaři na etiketách jakostních vín uvádět evidenční číslo jakosti. Podle tohoto čísla pak bude moci obchodník či zákazník na internetu (www.puvodvina.cz) zkontrolovat, zda se údaje (název, výrobce, číslo šarže) shodují s oficiální statistikou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info