Souhrn událostí uplynulých dní –20.1..2010

Česká drůbež se brání verdiktu o vejcích, rozhodnout musí Němci

Vejce od firmy Česká drůbež z Domažlicka, která podle Státní veterinární správy dovezla německá vajíčka se špatně uvedeným původem, jsou po této informaci v Česku těžko prodejná. Firma musí čekat na to, až Němci zašlou do ČR výsledek, zda třídírna v Německu nepatřila mezi firmy postižené restrikcemi kvůli možnému zamoření dioxinem. Pochybení je pouze administrativní, protože Němci používají dvojí značení vajec, řekl ČTK jednatel České drůbeže Petr Červený.

Kvůli klimatickým změnám začíná jelení říje dřív (ekolist.cz)

Odborníci nejen z řad myslivců věnovali 38 let pozorování populace 3000 jelenů na skotském ostrově Rum. Závěry dlouhodobého výzkumu jsou překvapivé - ukazuje se totiž, že v důsledku změny průměrné teploty začíná doba jelení říje až o dva týdny dřív než před třiceti lety, píše server ScienceDaily. Podle zprávy britských vědců z univerzit v Edinburghu a Cambridge nebudou pravděpodobně jeleni jedinými živočichy, kterým změna klimatu hýbe s kalendářem. Podle nich mnoho druhů rostlin i živočichů zahajuje svou reprodukci při změně teploty dřív, ale u velkých savců to zrovna obvyklé není.

Ovoce z trhu chce jen 10 procent Čechů. Vládnou markety

Specializované prodejny ovoce a zeleniny v Česku skomírají. Češi je totiž v drtivé většině případů vyměnili za hypermarkety a supermarkety velkých řetězců. V malých prodejnách pouze s ovocem a zeleninou nakupuje pouze čtvrtina respondentů, na tržištích dokonce jen desetina dotázaných. Velké samoobsluhy tak vedou u téměř dvou třetin Čechů. Ve svém průzkumu to zjistila společnost Chiquita. Lidé si místo, kde ovoce a zeleninu nakoupí, vybírají zejména podle šíře nabídky. "Obecně je se sortimentem ovoce a zeleniny spokojeno 87 procent dotazovaných, ale 52 procent jich kritizuje vzhled a kvalitu," uvedla společnost Chiquita, která do Česka dováží banány.

Roste tlak na exekutivu EU ohledně klonování

Evropští poslanci vyzývají pod tlakem Evropskou komisi, aby co nejrychleji zveřejnila svou zprávu o klonování. Evropští poslanci vyzývají pod tlakem veřejnosti Evropskou komisi, aby co nejrychleji zveřejnila svou zprávu o klonování. Pozornost k tématu přitáhly červencové události, kdy byl ve Velké Británii zjištěn chov dvou býků, kteří pocházeli od klonované krávy původem z USA. Problematika klonování také souvisí s návrhem směrnice Evropského parlamentu a Rady, která by jednotnějším způsobem řídila trh s novými potravinami.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info