Zákaz dovozu javorů z Číny

Státní rostlinolékařská správa (dále jen SRS) informuje o rozhodnutí Komise 2010/380/EU, kterým se mění rozhodnutí Komise 2008/840/ES o mimořádných opatřeních proti zavlékání organismu Anoplophora chinensis (Forster) do Evropské unie.

Tímto předpisem je ustanoven zákaz dovážení rostlin rodu Acer spp. (rod javor), určených k pěstování, vyjma osiva, z Číny do Evropské Unie až do 30. dubna 2012. V souvislosti s tímto Rozhodnutím vydala SRS nařízení Státní rostlinolékařské správy o mimořádných rostlinolékařských opatřeních k ochraně proti zavlečení a šíření tesaříka Anoplophora chinensis (Forster), kterým jsou stanovena opatření při dovozu náchylných rostlin ze třetích zemí a možné sankce za porušení povinností vymezených tímto nařízením.

Tesařík Anoplophora chinensis je karanténní (regulovaný) škodlivý organismus, na který se podle fytosanitárních předpisů Evropské unie vztahuje obecný zákaz zavlékání a šíření. Jedná se o velmi nebezpečného škůdce v Evropě běžných druhů listnatých dřevin, schopného osidlovat nová území a působit zde rozsáhlá poškození městské zeleně i lesních porostů. Na základě cíleného průzkumu, který SRS prováděla v roce 2010, nebyl na území České republiky doposud zjištěn výskyt tesaříka Anoplophora chinensis. Je ovšem uveden na seznamu A2 Evropské a středozemní organizace pro ochranu rostlin (EPPO), u kterého je členským zemím doporučeno provádět regulační opatření. Státní rostlinolékařská správa proto vyzývá veřejnost, aby dodržovala nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních a při podezření na výskyt tohoto škůdce urychleně kontaktovala její pracoviště (www.srs.cz).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info