Souhrn událostí uplynulých dní –21.1. – 23.1.2010

Zisk zemědělství podle odhadů loni vzrostl na 3 až 5 mld. korun

České zemědělství skončilo podle aktuálních odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a Zemědělského svazu ČR loni ziskem tři až pět miliard korun. V roce 2009 hospodařili zemědělci se ziskem 2,6 miliardy, což byl nejhorší výsledek od vstupu státu do Evropské unie. K meziročnímu zlepšení výsledků by měl přispět růst cen zemědělských komodit, ale také pokles nákladů zemědělců, řekl ČTK ředitel odboru zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek.

Rekordní úroda zaplavila trh, chmel už nikdo nechce

Co s přebytkem chmele na českém i zahraničním trhu, který způsobila rekordní loňská úroda? Touto otázkou se zaobírala většina chmelařů i na Rakovnicku. K situaci rovněž přispěl i pokles produkce piva jak v České republice, tak i v ostatních tradičních pivovarských zemích. Obchodní firmy krátily smluvní odběry. Nadbytečný chmel vykoupilo Chmelařství, družstvo Žatec, jehož jsou pěstitelé členy, za minimální zálohové ceny. Tím alespoň trochu producentům pomohlo. Jak se chmel dále zpracuje, jestli se pustí na trh, o tom rozhodne představenstvo družstva.

Ozimy: zemědělci sledují s obavami počasí

Zemědělci by uvítali klidnou zimu bez současných teplotních výkyvů. Nejbližší týdny mohou rozhodnout o osudu ozimů. Pole jsou holá, bez sněhové pokrývky, která by porosty chránila, mnohde jsou navíc plochy podmáčené, protože voda z posledních srážek se špatně vsakuje. Zemědělci teď čekají, jestli bude dál pršet, nebo se ochladí a napadne sníh. Nejhorší variantou by bylo, kdyby na pole bez sněhu uhodily silné mrazy.

Produkce medu loni vzrostla

Tuzemská produkce medu loni meziročně vzrostla o osm procent na 7455 tun. Nárůst produkce nastal v důsledku zvýšeného počtu včelstev i příznivějšího počasí. Oproti roku 2009 přibylo také včelařů. Včelaři loni na podzim zazimovali přibližně 528.000 včelstev, o 31.000 více než o rok dříve. Počet včelstev tak již mírně překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy včel v roce 2008. Trvalo to tři roky, než se včelaři dostali na stav z roku 2007. Počet včelstev by mohl i nadále růst. V minulosti chovali tuzemští včelaři i 800.000 včelstev.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info