Ministr Fuksa jednal se spolkovou ministryní Ilse Aignerovou o dioxinové aféře a budoucnosti SZP

Na mezinárodním veletrhu Grüne Woche v Berlíně se k hodinové schůzce sešli český ministr zemědělství a jeho německá kolegyně Ilse Aignerová. Jednání o dioxinové aféře ministryně uzavřela ujištěním, že Německo podnikne odpovídající kroky, aby se v budoucnu nic podobného neopakovalo. Druhým tématem a zároveň úspěchem bylo souhlasné odmítnutí zastropování plateb.

V případě dioxinové aféry spíše než monitorovací systém selhalo nahlášení do tohoto systému, nicméně ministryně Aignerová přislíbila zintenzivnění kontrol i odebírání většího počtu vzorků. Kontrolní systém se podle ministryně aktuálně v Německu přepracovává. S dopadem dioxinové aféry na země EU a jmenovitě Českou republiku vyjádřila politování a přislíbila, že Německo podnikne veškeré kroky k tomu, aby se v budoucnu nic podobného neopakovalo.

Původně měl ministr Fuksa o problémech s dioxinem krátce jednat s německou resortní kolegyní Ilse Aignerovou v pátek dopoledne „Paní ministryně sama vyhodnotila, že to je velké téma, které si zaslouží větší prostor pro bilaterální jednání,“ řekl ministr Fuksa, který se s ministryní Aignerovou k přibližně hodinovému jednání sešel vpodvečer.

Dosavadní kontroly nezjistily na českém trhu výskyt potravin se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů. Kontroly prováděné kvůli dioxinům v německých krmivech a potravinách dál pokračují.

Při jednáních o budoucnosti Společné zemědělské politiky oba šéfové resortů zemědělství odmítli tzv. zastropování přímých plateb. Hledání forem postupu Německa a Česka v této věci bude předmětem dalších jednání.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info