Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 1. 2011

Ministr Fuksa jednal se spolkovou ministryní Ilse Aignerovou o dioxinové aféře a budoucnosti SZP

Na mezinárodním veletrhu Grüne Woche v Berlíně se k hodinové schůzce sešli český ministr zemědělství a jeho německá kolegyně Ilse Aignerová. Jednání o dioxinové aféře ministryně uzavřela ujištěním, že Německo podnikne odpovídající kroky, aby se v budoucnu nic podobného neopakovalo. Druhým tématem a zároveň úspěchem bylo souhlasné odmítnutí zastropování plateb. V případě dioxinové aféry spíše než monitorovací systém selhalo nahlášení do tohoto systému, nicméně ministryně Aignerová přislíbila zintenzivnění kontrol i odebírání většího počtu vzorků. Kontrolní systém se podle ministryně aktuálně v Německu přepracovává.

Naši producenti a vývozci mají dveře otevřené

Státní veterinární správa ČR se snaží pro zemědělce i producenty udělat maximum, přesto se občas ozývají připomínky, že by si zasloužili stejné podmínky pro uplatňování produkce či živých zvířat na intrakomunitárním trhu. Ale naši chovatelé mají podmínky pro obchodování díky dlouhodobě dobré nákazové situaci v porovnání s mnoha členskými státy výrazně LEPŠÍ. Nemusejí totiž absolvovat zdravotní zkoušky před vývozem, protože naše republika byla uznána za prostou celé řady nákaz zvířat.

Prague Wine Week spojuje víno a gastronomii

Na spojení gastronomie a špičkových vín vsadili pořadatelé třetího ročníku festivalu Prague Wine Week, který dnes začíná v hotelu Crowne Plaza Prague. Do 30. ledna nabídne 15 pražských restaurací, vinoték a vinných barů ochutnávky nápojů oceněných v soutěži Prague Wine Trophy v kombinaci s vybranými pokrmy. Festival zahájí galadegustace medailových vín, které získaly ocenění v soutěži Prague Wine Trophy. Zúčastnilo se jí 1198 vín. Téměř dvě třetiny byly ze zahraničí. Na festivalu se představí téměř 400 značek. Návštěvníci se osobně setkají s moravskými i zahraničními vinaři, jejichž produkce byla oceněna.

Němci vyšli kvůli dioxinům do ulic. Chtějí změny v zemědělství

Tisíce protestujících v německém hlavním městě požadovaly změny zemědělských postupů v souvislosti s kauzou výskytu rakovinotvorných dioxinů ve vejcích a drůbežím a vepřovém mase. Informovala o tom agentura Reuters. "V posledních letech se směrnice týkající se životního prostředí a zvířat velmi změkčily. To je nebezpečí pro spotřebitele - jak můžeme vidět na dioxinovém skandálu - a něco, co nechtějí," vysvětloval Reinhild Benning z německé odnože hnutí Přátelé Země důvody k protestu, kterého se podle organizátorů zúčastnilo 22.000 lidí. Střízlivější odhady hovořily asi o 10.000 účastnících.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info