Francie chce v čele G20 řešit potravinovou krizi

Řešení nestability globálních trhů s komoditami bude hlavní prioritou nadcházejícího šestiměsíčního francouzského předsednictví skupiny největších ekonomik G20. Řekl to na pondělním slavnostním zahájení prezident Nicolas Sarkozy. Zajištění dostatku potravin chce Paříž využít i jako argument pro zachování statutu quo společné zemědělské politiky.

„Pokud nic neuděláme, riskujeme rozšíření nepokojů kvůli potravinám v nejchudších zemích, které budou mít velmi neblahé dopady na globální hospodářský růst," řekl francouzský prezident novinářům. „Až se objeví potravinové bouře, která země ze skupiny G20 řekne, že se jí to netýká? Žádnou takovou nevidím," dodal.

V Africe již vypukly potravinové bouře

Zpráva Agentury OSN pro potraviny a zemědělství (FAO) ze začátku ledna udává, že ceny potravin zlomily v prosinci dosavadní rekord a překonaly i úroveň z doby potravinové krize v letech 2007-8. Nepokoje kvůli potravinám se již objevily v Alžírsku a dalších zemích severní Afriky.

Evropská komise plánuje vydat ve středu zprávu o obchodování s komoditami. Původně měla v úmyslu soustředit se na přístup EU k nerostným surovinám jako kaučuk nebo některé kovy a minerály. Francie však na poslední chvíli prosadila zahrnutí oddílu o komoditách, i přesto, že Německo to považuje za odvrácení pozornosti od hlavního tématu.

Munice pro bitvu o zemědělské dotace

Paříž používá debatu o zabezpečení dostatku potravin i jako argument pro udržení statutu quo v evropské zemědělské politice po roce 2013, kdy začne platit nová sedmiletá finanční perspektiva.

Proti tomuto postoji namítají analytici, že zajištění dostatku potravin je slabým argumentem pro zachování zemědělských dotací ve výši 55 miliard eur ročně. „Již nyní produkujeme více potravin, než potřebujeme," říká Valentin Zahrnt, odborník na společnou zemědělskou politiku z Evropského centra pro mezinárodní politickou ekonomii.

„Průměrná evropská rodina utratí 12 procent svých příjmů za potraviny. To je malá částka, pokud jí srovnáme s minulostí. I kdyby se ceny potravin zdvojnásobily nebo dokonce ztrojnásobily, nepoškodí to evropské občany," dodal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info