Pozor u pasterovaného mléka

Pasterizované mléko musí být ošetřováno velmi obezřetně, protože jinak v něm opět velmi rychle stoupne počet zárodků, jak dokládají závěry amerických vědců, kteří v podmínkách běžné zemědělské praxe na mléčných farmách v Pennsylvánii prověřovali různá pasterovaná mléka. Vědci odebírali vzorky mléka před a po pasteraci a také přímo z napájecího vědra pro telata. Vzorky byly odebírány dvakrát denně po dobu 15 dní. Vzorky byly přímo po odebrání zamrazeny a později analyzovány na celkový počet buněčných elementů, KNS (koaguláza-negativních stafylokoků), streptokoků z vnějšího prostředí, zárodků Staphylococcus aureus a Staphylococcus agalactiae.

Výsledky: Před pasterací vykazovalo 68 procent vzorků celkový počet buněčných elementů pod 20 000 KBE (kolonie tvořících jednotek)/ml a 39 procent pod 100 KBE/ml koliformních zárodků. Po pasteraci 96 procent vzorků vykazovalo celkový počet buněčných elementů nižší než 20 000 KBE/ml a 92 procent pod 100 KBE/ml koliformních zárodků. Po pasteraci opět výrazně stoupla koncentrace baktérií, uvedli vědci. V některých případech byl počet choroboplodných zárodků v čase příjmu mléka telaty opět tak vysoký jako před samotnou pasterací. Tyto výsledky ukazují, jak důležité je správné ošetření mléka po pasteraci.

Více informací je k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info