Souhrn událostí uplynulých dní –25.1.2010

Němci vyšli kvůli dioxinům do ulic. Chtějí změny v zemědělství.

Tisíce protestujících v německém hlavním městě požadovaly změny zemědělských postupů v souvislosti s kauzou výskytu rakovinotvorných dioxinů ve vejcích a drůbežím a vepřovém mase. Informovala o tom agentura Reuters. "V posledních letech se směrnice týkající se životního prostředí a zvířat velmi změkčily. To je nebezpečí pro spotřebitele - jak můžeme vidět na dioxinovém skandálu - a něco, co nechtějí," vysvětloval Reinhild Benning z německé odnože hnutí Přátelé Země důvody k protestu, kterého se podle organizátorů zúčastnilo 22.000 lidí. Střízlivější odhady hovořily asi o 10.000 účastnících.

Francie chce v čele G20 řešit potravinovou krizi

Řešení nestability globálních trhů s komoditami bude hlavní prioritou nadcházejícího šestiměsíčního francouzského předsednictví skupiny největších ekonomik G20. Řekl to na pondělním slavnostním zahájení prezident Nicolas Sarkozy. Zajištění dostatku potravin chce Paříž využít i jako argument pro zachování statutu quo společné zemědělské politiky. „Pokud nic neuděláme, riskujeme rozšíření nepokojů kvůli potravinám v nejchudších zemích, které budou mít velmi neblahé dopady na globální hospodářský růst," řekl francouzský prezident novinářům.

Chmelu je nadbytek, pivo ale nezlevní

„Pijte pivo!“, vzkazují lidem pěstitelé chmele na Přerovsku. Právě této plodiny se totiž loni urodilo rekordní množství. I když na některých lokalitách na střední Moravě deště a dlouhodobě podmáčená půda chmel zničily, na Žatecku ho bylo tolik, že jeho množství převýšilo poptávku. Ještě v červenci pěstitelé chmele odhadovali, že úroda bude kvůli chladným nocím v květnu a červnu a také kvůli opakovaným povodním, dešťům a promoklé půdě velmi špatná. To nakonec platí jen o několika lokalitách. Například na nízko položených chmelnicích u Domaželic se voda slila v jedno velké jezero a dlouho zde zůstala.

Plocha ozimé řepky vzrostla na rekordních 390.000 hektarů

Zemědělci meziročně rozšířili plochu osetou ozimou řepkou meziročně o pět procent na rekordních 390.704 hektarů. Výměra polí osetých pro letošní sklizeň ozimými obilovinami naopak klesla o dvě procenta na 966.276 hektarů. Vyplývá to z šetření, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). "Je to zcela jednoznačně dáno vysokou cenou komodity," uvedl k dalšímu rozšiřování řepkových polí prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj je pravděpodobné, že plochy oseté řepkou porostou dál i na jaře.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info