Agentura OSN varovala před omezováním exportu potravin

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) varovala producentské země před omezováním exportu potravin, jímž se mohou vlády pokoušet o ochranu místního trhu před nynějšími vysokými světovými cenami. Zákazy a omezování exportu potravin situaci ve světě i na domácím trhu ještě zhoršují, jak se ukázalo za potravinové krize v první polovině roku 2008, uvedl ředitel odboru FAO Richard China.

K zákazu exportu obilí loni na konci léta kvůli propadu domácí úrody přikročilo Rusko a kvótami vývoz omezila Ukrajina. "FAO důrazně radí zdržet se takovýchto opatření, protože na světových trzích často vyvolávají další nejistotu a poruchy a globálně vyhánějí ceny dál vzhůru. Zároveň stlačují domácí ceny, čímž snižují pobídky k produkci většího množství potravin," sdělil China v prohlášení FAO.

Světové ceny potravin na konci loňského roku vystoupily podle indexu FAO na nejméně dvacetiletý rekord a překonaly maxima z poloviny roku 2008. Zatímco většina komodit v lednu oslabila, cena pšenice a některých dalších obilnin v obavách z nedostatečné nabídky dál rostla na nová maxima od léta 2008.

Růst cen potravin vyvolal vážné obavy z dopadů na trhy ohrožených chudých zemí, uvedla FAO v komentáři k aktualizovaným doporučením, která radí rozvojovým zemi, jak postupovat při vysokých cenách potravin. Drahé potraviny se tento měsíc alespoň zčásti podílely na nepokojích v Alžírsku, Jordánsku a Sýrii a přispěly k rozsáhlým bouřím v Tunisku.

FAO vyzvala světové země, aby nepřijímaly kroky, které se mohou zdát nakrátko užitečné, mohly by ale podkopat trhy a mít ničivé dlouhodobé dopady, nebo dokonce zhoršit i aktuální situaci. Tam, kde trh neexistuje nebo funguje špatně, by podle agentury mohl kromě krátkodobých extrémních opatření pomoci zásah, který by přispěl ke vzniku soukromých tržních aktérů.

Ve střednědobém a dlouhodobějším pohledu zajistí rozvojovým zemím dostatek potravin jen investice do zemědělství. Ty by měly vést k vzniku fungujících trhů, zvýšené odolnosti vůči kolísání světových cen a ke zlepšení potravinové bezpečnosti, uvedla FAO.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info