Zemědělci se rozhodli prodávat ze dvora

Své produkty lépe zhodnotit a zároveň nabídnout lidem kvalitní čerstvé maso se rozhodlo Zemědělské obchodní družstvo Mrákov. Počáteční investicive výši kolem 2,5 milionu korun, která umožnila družstvu rekonstrukci a rozšíření vlastní porážky, podpořil zhruba z jedné třetiny Zemědělský intervenční fond.

„Rozhodovali jsme se, zda prostory porážky, které už neodpovídaly současným požadavkům, obnovíme. Nakonec jsme se pro tuto investici rozhodli. Naším cílem je část produkce prodat takzvaně ze dvora, lépe ji zhodnotit. Vyžádal si to nejen fakt, že prodej živých zvířat jinému zpracovateli pokryje často pouze náklady, ale i to, že se chceme přizpůsobit dnešním moderním trendům, což je prodej přímo ze dvora. Ten je mimo jiné i větším přínosem do ekonomiky družstva,“ vysvětlil předseda Josef Jírovec s tím, že počinu předcházel souhlas Krajské veterinární správy Plzeň.

Zatím na zkoušku

„Provoz, kde můžeme porážet prasata i skot, jsme otevřeli za asistence pracovníků krajské veterinární správy minulý týden. Zatím se jedná o tříměsíční zkušební lhůtu, po které bude vše zkontrolováno, zda odpovídá předpisům,“ dodává předseda družstva.

Zvířata, která v Mrákově porážejí, jsou z jejich chovu, jsou krmena směsí vyrobenou ve vlastní míchárně z plodin rovněž vypěstovaných mrákovskými zemědělci.

„Porážka bude sloužit pro naši potřebu, ale její kapacita dovolí porážet i pro případné zájemce z okolních družstev. Na starosti ji má náš hlavní zootechnik Jan Randa a věřím, že ze zkušebního provozu plynule přejdeme do klasického. Zemědělská prvovýroba tak bude mít možnost lépe zhodnotit svá zvířata,“ dodává Jírovec.

Družstvo hospodaří na 2 500 hektarech zemědělské půdy, z toho je skoro tisíc hektarů trvalých travních porostů. Na orné půdě pěstuje hlavně plodiny, které slouží jako krmivová základna. V živočišné výrobě má družstvo uzavřený obrat stáda, veškerá telata jdou tedy zpět do chovu. Z krav jsou dojnice a býci jdou po vykrmení na porážku.

Další plány mrákovských zemědělců

Zmíněná ´družstevní jatka´ však nejsou jediným záměrem mrákovských zemědělců, jak v dnešní složité době obstát.

„Dnes je populární prodávat ze dvora, proto uvažujeme i o výrobně uzenin. Rozhodně si myslím, že máme co nabídnout, neboť by to měly být uzeniny převážně z masa, nikoliv často prodávané s přídavkem sóji a jiných příměsí. V červnu proto hodláme požádat o dotaci, která by nám pomohla s prvotní investicí do zařízení výrobny, které je poměrně drahé,“ zakončil předseda.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info