Souhrn událostí uplynulých dní –27.1.2010

Soud nepřiznal žalobě vinařské firmy odkladný účinek

Opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která Templářským sklepům Čejkovice uložila stáhnout zhruba jeden milion litrů vín z trhu, stále platí. Krajský soud v Brně nepřiznal odkladný účinek žalobě, kterou firma podala v prosinci loňského roku. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. "Soud konstatoval, že žalobce nedoložil, že mu hrozí v důsledku žalobou napadeného rozhodnutí (stažení vína z oběhu) nenahraditelná újma.

Výsledky testů na dioxiny potvrzují nezávadnost potravin na našem trhu

Všechny dosud prověřené vzorky potravin na českém trhu jsou v pořádku. Státní veterinární správa zatím odebrala bezmála čtyřicet a Státní zemědělská potravinářská inspekce dvacet sedm vzorků vajec, drůbežího, vepřového i hovězího masa a výrobků z nich. Náklady na zintenzivněné testování už překročily půl druhého milionu korun. Ministr Fuksa navrhuje zavést „rodné listy“ potravin, které jednoznačně deklarují jejich místo původu.

Obilná komora postižena suchem

Nejhorší sucho za posledních 40 let sužuje Čínu, což vyvolává obavy z nárůstu cen potravin. Severovýchod Číny, který je regionem významným pro produkci obilovin, trpí nejhorším suchem za posledních 40 let. V mnoha oblastech již po čtyři měsíce nebyly zaznamenány vůbec žádné srážky, jak uvedla zpravodajská agentura SDA. Více než 240 000 lidí a 107 000 zvířat nemá žádný přístup k pitné vodě. Na ploše o rozloze přibližně 350 000 hektarů úplně zaschly porosty pšenice.

Biopotraviny jsou dvakrát dražší, pro spotřebitele je to překážka

Biopotraviny jsou draží než konvenční výrobky, podle průzkumu Pro-bio ligy stojí v průměru dvakrát více než konvenční výrobky. Z výzkumu, který zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe) je patrné, že cena je velkou překážkou, ale přesto si potraviny kupují dvě pětiny domácností. K čerstvému ovoci a zelenině se lze dostat také díky tzv. biobedýnkám.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info