Vláda Dřevěnou knihu ani neotevřela (denikreferendum)

Ministr zemědělství po vlně kritiky a varování stáhl tzv. Dřevěnou knihu z jednání vlády. Vláda schválila plán legislativních prací a projednala Analýzu konkurenceschopnosti ČR. Jednala i o hrozící krizi ve zdravotnictví. Výsledek ale zatím neznáme.

Nejdůraznějším známým rozhodnutím české vlády na její schůzi ve středu 26. ledna 2011 bylo zřejmě schválení plánu a výhledu legislativních prací. Ten zahrnuje mimo jiné zdravotní a důchodovou reformu, volební kodex s přímou volbou prezidenta republiky a s úpravou korespondenční a elektronické formy (obecně pro různé typy voleb) a zákon o terciárním čili zhruba řečeno vysokoškolském vzdělávání.

„Plán na rok 2011 obsahuje i novelu kompetenčního zákona," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas, „která umožní vznik rozpočtové rady. Tato rada by měla vzniknout na začátku roku 2012. Její postavení bude analogické postavení legislativní rady vlády." Podle předsedy vlády bude rozpočtová rada posuzovat dopad hlavních kroků vlády – především zákonných předloh – na veřejné finance.

Konkurenceschopnost, tento ikonický pojem ekonomistického myšlení, byla zřejmě na jednání vlády skloňována v různých pádech. Vláda totiž projednávala Analýzu konkurenceschopnosti České republiky, kterou má následovat strategie konkurenceschopnosti. Podle analýzy má prý Česká republika významný odstup od vyspělých evropských států například v oblasti „kvality státních institucí".

Vláda také jednala, jako prý v posledních týdnech pokaždé, i o stavu a krátkodobém výhledu českého zdravotnictví, a tedy o rozsáhlých problémech, které hrozí v mnoha nemocnicích po případném odchodu nespokojených lékařů nebo jen pokud nebudou – zcela v souladu se zákoníkem práce – sloužit přesčasy v takovém rozsahu jako dosud.

Na tiskové konferenci po schůzi vlády ale její předseda neuvedl sebemenší výsledek tohoto jednání, a to ani například návrhy, které by měli představitelé státu předložit na pátečním jednání se zástupci lékařů.

Ostře sledovaný a široce kritizovaný návrh koncepce hospodaření státního podniku Lesy ČR od roku 2012, známější pod označením Dřevěná kniha, byl na poslední chvíli stažen z pořadu jednání vlády. Premiér Nečas zmínil, že je potřeba zohlednit jakási stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Deník Referendum zjišťuje další podrobnosti a souvislosti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info