Drůbežáři letos stihnou upravit čtyři pětiny klecí

Tuzemští chovatelé začali loni masivně investovat do úpravy chovů slepic k výrobě vajec. Důvodem je 12 let staré nařízení Evropské komise, které od 1. ledna 2012 zakazuje chov nosnic v malých, takzvaných bateriových či konvenčních klecích a nařizuje jejich nahrazení klecemi většími, voliérami či volným výběhem.

Podle Českomoravské drůbežářské unie dosud producenti předělali něco přes čtvrtinu hal, do konce roku jejich podíl stoupne na čtyři pětiny. Do rekonstrukcí se museli pustit i přesto, že menší klece jsou podle drůbežářů z hygienického i pracovního hlediska nejlepší technologií. EU i ochránci zvířat si ale myslí opak.

„Zbývající počet hal by se měl dokončit v roce 2012 až 2013, ale v žádném případě se v konvenčních klecích po 1. lednu 2012 nosnice chovat nebudou,“ řekla deníku E15 předsedkyně unie Dagmar Tůmová. Z dosud předělaných hal jich drtivou většinu producenti vajec vybavili většími, takzvaně obohacenými klecemi s bidýlkem či prostorem, kde se mohou nosnice popelit.

„Celkové náklady na rekonstrukce pro chovatele v Česku budou činit zhruba 1,6 až dvě miliardy korun,“ podotkla Tůmová. Unie přispívá chovatelům prostřednictvím Programu rozvoje venkova na zhruba dvě až tři pětiny nákladů na rekonstrukce chovů. „Nelze vyloučit, že některé farmy skončí i přes příznivé podmínky Programu rozvoje venkova,“ uvedla Tůmová v souvislosti s nepříliš velkou ochotou bank poskytovat obecně zemědělcům střednědobé a dlouhodobé úvěry.

Problém producentů vajec spočívá i v tom, že zatímco stoupají náklady na výrobu – nejen kvůli investicím do úpravy chovů požadované unií, ale i kvůli stoupající ceně krmiv – cena vajec nikoli. Producenti také bojují s levným dovozem ze zahraničí.

„Celková produkce vajec se po 1. lednu dočasně sníží asi o 15 procent v celé EU i u nás,“ podotkla Tůmová. Jak se investice do nového chovu projeví na ceně vajec, to se podle ní zatím nedá říct. Závisí to na vývoji krize či množství dovozu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info