Domácí zpracování masa v Kazachstánu významně posiluje

V živočišné výrobě a ve zpracování masa leží v Kazachstánu velký hospodářský potenciál. Ukončení činnosti většiny bývalých velkých zemědělských podniků (sovchozů a kolchozů) a privatizace půdy (od roku 2003) zvedla sice u místního obyvatelstva pocit uvědomění si důležitosti vlastnictví, ale automaticky se nezvedla zemědělská výroba.

Zastaralé, častokrát příliš velké, strojní vybavení, chybějící kvalifikace nových vlastníků, nedostatečná znalost tržních mechanismů a nebo nepostačující kapitálové zjištění, vedlo v letech 1991-1999 k výraznému poklesu agrární produkce. V následujícím období let 2000-2008 byla krize předcházejícího desetiletí překonána a současně s tím začala zemědělská výroba opět produkovat.

V případě, že by se podařilo realizovat smělé plány, mohlo by se Kazachstánu podařit významně snížit podíl dovozu, mimo jiné hovězího a drůbežího masa, ale také uzenin a masových konzerv. Hlavním cílem Kazachstánu je zajistit výživu vlastního obyvatelstva. Celkový podíl dovozu by měl dosahovat do výše maximálně 20 %, takže vlastní zásobování musí být zajištěno přinejmenším z 80 %.

Do roku 2020 se očekává, v rámci možností, nárůst vývozu zejména do Ruska. Například u exportu hovězího masa se jeví jako velice schůdné navýšení z 5 000 t v roce 2010 na 50 000 t v roce 2014. Toto ale předpokládá velké úsilí v oblasti výroby krmiv.

Rozdělení chovaných zvířat v %

 

Velké podniky

Farmáři

Drobní chovatelé

Hovězí dobytek

5,1

12,6

82,3

Prasata

15,6

6,5

77,9

Ovce

6,2

27,1

66,7

Kozy

0,3

17,1

82,6

Drůbež

55,2

0,8

44,0

Koně

5,9

24,5

69,6

Velbloudi

9,6

23,5

66,9

Fleischwirtschaft, 2010, 90, č. 12, s. 60-64 ISSN 0015-363X

Heimische Fleischwirtschaft unbedingt stärken

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info