Německo: ohromný zájem o biovejce po dioxinovém skandálu

Podle německých maloobchodníků a bioprodejců se v posledních dnech razantně zvýšila poptávka po biovejcích jako důsledek dioxinového skandálu. Objevily se obavy z nedostatku zboží, poté, co zákazníci začali odmítat vejce z klecových chovů.

„Lidé stále více dávají přednost vejcím z ekologických chovů, která jsou dioxinovým skandálem nezasažena,“ říká Margit Becková z výzkumné agentury MEG. Podle ní také došlo k celkovému snížení poptávky po vejcích.

Od poloviny ledna jsou němečtí spotřebitelé vystrašeni z potravinového skandálu, který si vyžádal uzavření téměř 5 000 farem a zničení přes 100 000 vajec. Jistá německá firma je podezřelá z toho, že zásobovala výrobce krmiv pro hospodářská zvířata tukem, určeným pouze k průmyslovým účelům. Z něho bylo vyrobeno na 150 000 tun krmiv, v nichž testy našly vyšší než povolené množství dioxinu, který může způsobovat rakovinu.

Z průzkumu deníku Bild mezi 500 Němci vyplývá, že po skandálu většina přestala nakupovat vejce. Zástupci bio obchodníků na druhou stranu tvrdí, že biovejce a biomaso mizí z regálů před očima. Ekologičtí chovatelé se ze všech sil snaží poptávku uspokojit.

Uli Rothert, manažer biosupermarketu Momo v Bonnu říká: "Běžně prodáváme asi 4 500 biovajec týdně. Nyní by to klidně mohlo být 7 000, kdybychom je ale měli." Velkoobchod, který do prodejny biovejce dodává, prostě další nemá.

Podle BNN, německého svazu obchodníků s biopotravinami, vzrostla v posledních týdnech poptávka po biovejcích o 50 procent, o biodrůbež asi o třetinu. Takto silná poptávka pravděpodobně potrvá do té doby, dokud budou titulním stránkám novin vévodit zprávy o dioxinovém skandálu. Potom opadne, jak tomu bylo i v minulosti při podobných skandálech.

Zdroj: DW

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info