Souhrn událostí uplynulých dní – 28. – 30. 1. 2011

Šéfové vlád panikaří z rostoucích cen potravin, žádají regulaci obchodů

Šéfové vlád varovali před prudkým růstem cen potravin, který vede v řadě chudších zemí k nepokojům. Někteří politici proto na světovém ekonomickém fóru v Davosu žádali přísnější regulaci spekulativních obchodů s potravinami. Jiní však omezení odmítají. Navrhují zastavit využívání zemědělské produkce k výrobě pohonných hmot. Jordánský státní ministr pro veřejné projekty Imád Fachuri upozornil na situaci zemí Středního východu a severní Afriky, které své základní potraviny dovážejí a nyní se těžce vyrovnávají s růstem cen.

Potravináři vyzvali ke kupování českých potravin

Čeští potravináři dnes vyzvali spotřebitele, aby kupovali především tuzemské potraviny. U domácích výrobků prý mají garantovánu vysokou kvalitu, zdravotní nezávadnost, zároveň jejich koupí podpoří zaměstnanost v zemi. Dokument nazvaný podle místa vzniku Modřická výzva dnes ČTK zaslala Potravinářská komora (PK). Kromě jejího prezidenta Miroslava Tomana jej podepsali především zástupci největších tuzemských zpracovatelů drůbeže. Výrobci upozorňují na to, že v důsledku globalizace světového obchodu se nyní do Česka dováží řada potravin ze zahraničí

První vlaštovkou v označování kvalitních domácích potravin může být kuře

Zpracování drůbežího masa je v Česku na vysoké úrovni. Ministr zemědělství Ivan Fuksa a zástupci potravinářských a zemědělských odborníků i výrobců se o tom přesvědčili na návštěvě moderní porážky drůbeže v Modřicích u Brna. Nálepky s nápisy „kuře české, vzduchem chlazené“ a „Český výrobek“ nalepil ministr Ivan Fuksa na čerstvě a moderní chladící technologií ošetřené kuře, které sjelo z balící linky provozovny v Modřicích. „V poslední době a zejména po dioxinové aféře v Německu se jasně ukázalo, jak je pro našeho spotřebitele důležité zjistit, odkud pochází potravina, kterou si kupuje.

Průzkum: Češi při nákupu preferují domácí zboží hlavně u potravin

Většina českých zákazníků preferuje při svých nákupech české výrobky před zahraničními. Domácí produkty upřednostňují zejména u některých potravin. Českým značkám dávají přednost hlavně při výběru piva, masa či mléčných výrobků. Vyplývá to z výzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytla společnost GfK Czech. Za nejdůležitější pro výběr zboží označují lidé čerstvost a kvalitu. Tři čtvrtiny z necelých pěti set dotazovaných uvedly, že alespoň u některých druhů potravin dávají přednost českým výrobkům před zahraničními. Větší míru "vlastenectví" při výběru potravin vykazují starší lidé.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info