Zemědělci v kraji budou bez dotací

Ministerstvo zemědělství nepočítá s dorovnáním přímých dotací za rok 2011. Družstvům v kraji budou chybět miliony.

Ať pěstují cukrovou řepu, obilí nebo kukuřici, mají dostávat stejné přímé dotace vyměřené na jeden hektar půdy. Co nezaplatí Evropská unie, má dorovnat stát. V letošním roce se však s národními doplňkovými platbami v rozpočtu ministerstva zemědělství nepočítá. „Pro některé zemědělce to může být i likvidační,“ upozorňuje ředitel Regionální agrární komory jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Mezi družstva, která dotace nedostanou, patří například Bonagro z Brněnska. „Je těžké konkurovat těm, co mají výhodnější podmínky. Naše cena proto nezaručí, že zboží prodáme,“ vysvětlil předseda Bonagra Antonín Studený.

Souhlasí s ním i předsedkyně družstva ZEPO Bořitov Ludmila Slavíčková. „Peníze jsou vždycky problém. Nemůžeme se například zaměřit jen na plodiny, které mají výhodnou výkupní cenu. Musíme je střídat, protože jinak by se půda vyčerpala a produkt by nebyl tak kvalitní,“ upozornila Slavíčková.

Evropská unie vyplácí zemědělcům přímé dotace ve výši osmdesáti procent z částky, kterou dostávají země původní patnáctky. Zbytek má doplatit ministerstvo. To ale v rozpočtu na příští rok nenašlo potřebných pět miliard korun. „Na rok 2011 je zatím v kolonce dorovnání dotací nula,“ potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Magdaléna Dvořáčková.

Hledají úspory

Platby se začínají vyplácet vždy zpětně až od prosince daného roku. „V současné době teprve rozesíláme dotace za rok 2010,“ dodala Dvořáčková. Podle ní je možné, že ministerstvo do prosince zvládne někde ušetřit a část peněz zemědělcům dá.

Agrární komora dala ministerstvu čas na přehodnocení situace do poloviny února. Poté se rozhodne, jak dále postupovat.

Jihomoravští zemědělci jsou i přesto nespokojení. „Když sečtu všechny dotace, které nám ministerstvo naslibovalo a které nedostaneme, přijdeme asi o pět milionů korun z rozpočtu a to není málo,“ upozornil předseda Bonagra Studený.

Nejvíce mu vadí systém, podle kterého se rozhoduje o konkurenceschopnosti zemědělců. „Zemědělci nejsou neschopní. Nepotřebovali bychom dotace, kdybychom se nemuseli řídit celoevropskou politikou levných potravin,“ tvrdí Studený.

Jihomoravští zemědělci si mohou přilepšit alespoň tím, že požádají o dotace také Jihomoravský kraj. „Nabízíme několik programů, do kterých se mohou zájemci zapojit. Podporujeme mlékomaty, chov včel a vinařství,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek s tím, že se snaží vzbudit zájem o místní produkty také značkou Regionální potravina nebo soutěží Zlatá chuť jižní Moravy.

Problém je v tom, že například projekt podpory automatů na mléko moc úspěšný nebyl. Například z brněnského Nákupního centra Královo Pole v Cimburkově ulici mlékomat na začátku prosince zmizel. Lidé nepasterizované mléko kvůli fámám o jeho špatné kvalitě nekupovali.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info