Záchrana tropických pralesů výměnou za rozvojovou spolupráci

V rámci mezinárodního roku lesů 2011 se na Ministerstvu životního prostředí konal seminář na téma „Záchrana tropických pralesů výměnou za rozvojovou spolupráci“. Jeho cílem bylo především upozornit na projekty, které hmatatelně přispívají ke zmírnění vlivu klimatických změn a ochraně životního prostředí v Africe.

František Nekovář z pořádající neziskové organizace World’s Green Lungs (Zelené plíce světa) seznámil přítomné s prvními výstupy projektu Agroforestry v Demokratické Republice Kongo a mechanismem jeho financování. Zástupci MŽP zase prezentovali téma v kontextu nové koncepce zahraniční pomoci spojené s posilováním ekonomických zájmů v Africe. V dalších přednáškách byl kladen důraz hlavně na odborné zajištění projektu, potenciál regionu pro šetrné turistické využití, četné přínosy a možnosti financování projektu.

Agroforestry staví zejména na principu, kdy příjemci nedostávají podporu ve formě spotřeby, nýbrž v podobě „know-how“ (zemědělské, lesnické, apod.) a základních prostředků nutných k rozvoji oblasti, ve které žijí. Aktivní spolupráce s obyvateli při podpoře obnovy lesů je pak cíleně doprovázena budováním potřebné infrastruktury (mosty, školy, zdravotnická zařízení).

Bližší informace lze nalézt na: http://www.greenlungs.net

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info