EU chce bojovat proti nedostatku surovin skladováním

Evropská komise a Francie se liší v názoru na vliv spekulací na kolísání cen surovin.

Brusel - Komise EU navrhuje preventivní opatření, které by mělo zabránit nedostatku surovin. Jedná se o výstavbu zásobních skladů.

Členské státy by měly společně s průmyslem prověřit, zda je program skladování žádoucí a proveditelný, uvedla zpravodajská agentura Reuters k návrhu nové surovinové strategie EU. Společenství chce ve snaze zabránit omezení dodávek ze strany zemí dominujících na trhu využít také mezinárodní obchodní právo.

Vliv spekulací na kolísání cen sporný

Komise chtěla zveřejnit zprávu o budoucí surovinové politice již ve středu, ale termín byl odvolán, protože úřady EU chtěly ještě ve své analýze více zmapovat vliv spekulací na tržní ceny průmyslových a zemědělských surovin. Je proto nutné vyhodnotit více dat. Bruselští experti dospěli k závěru, že neexistují žádné důkazy o efektu spekulací na prodražování cen těchto surovin. Ceny obilovin sice zaznamenaly větší výkyvy než v minulosti, není ale možné činit za to odpovědnými investory. I přes obrovský růst finančních aktiv je obtížné oddělit ceny akcií od fyzického trhu, usoudila Komise. Francouský prezident Sarkozy je naopak přesvědčen o prodražování cen surovin díky spekulacím. Regulaci komoditních trhů Francie prosadila na pořad jednání G-20 (skupina 20 významných průmyslových a rozvíjejících se zemí). Právě rozvojové země by měly být chráněny před prudkými výkyvy cen. To ale neznamená, že budou regulovány jen finanční trhy a komoditních trhy ne. Zpráva by proto měla být předložena v revidované formě v nadcházejících týdnech.

Obavy o nedostatek základních komodit

Vedle rostoucích cen potravin jsou hnacím motorem zejména obavy EU z nedostatku klíčových surovin pro průmysl, např. vzácných zemin. K dosažení spolehlivého zásobování surovinami chce EU využít tři páky, které by měly být zohledněny zejména při uzavírání obchodních dohod. Vývozní omezení významných dodavatelských zemí chce EU řešit v rámci Světové obchodní organizace. Za druhé by měla být zvlášť podporována těžba surovin. A nakonec byla deklarována odhodlanost EU více využít recyklaci.

Evropská komise chce zlepšit údaje o stavu zásob

Pokud jde o zemědělské trhy chtěla by EK mj. rozšířit informace o stavu zásob s cílem včas přijmout vhodná opatření. Existují sice údaje o produkci, spotřebě, obchodu a zásobách, ale znalosti by se podle bruselských úřadů mohly zlepšit, zejména co se týká zásob. Tato otázka by také měla být předmětem diskusního fóra na globální úrovni mezi hlavními aktéry na trhu – vývozci a dovozci - aby mohla být případná krize odhalena dříve, než k ní dojde.

Bezpečnostní mechanismy pod lupou

Komisař EU pro zemědělství Dacian Ciolos by měl plány svých kolegů zpracovat do léta. Zejména bude pracovat na bodech jako je dostupnost a transparentnost informací pro soukromé a veřejné skladování, výroba a spotřeba. Také by se měla podrobně přezkoumat dostupnost skladovacích kapacit jako krizové opatření pro země, které se potýkají s nedostatkem potravin a role EK v organizování potravinové pomoci na mezinárodní a evropské úrovni. (aiz)

EU chce will sich mit Lagerhaltung gegen Rohstoff-Knappheit wappnen

[2011-01-28], www.agrarheute.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info