Pekaři na Pelhřimovsku: Zdražit musíme

Za rohlík, chleba či koláč si od února připlatíme. Pekárny na Pelhřimovsku totiž zvednou ceny zhruba o deset procent.

S cenami šly nahoru téměř všechny pekařské suroviny, moukou počínaje přes cukr, marmelády či kokos a další konče. Zvýšila se rovněž cena benzinu a energií.

„Veškeré suroviny zdražují průběžně už od září. Od té doby šly ceny nahoru již třikrát. Teď v únoru to vypadá na další nárůst cen. Zdražují se úplně všechny suroviny od mouky, která šla nahoru o pětadvacet procent, až po přípravky do pečiva, o energiích a benzinu nemluvě,“ uvedl majitel pelhřimovské pekárny Josef Sankot.

Princip je takový, že menší pekárny čekají, až jak se zachovají velké pekárenské společnosti, jakou je v Česku například United Bakeries. Velcí dodavatelé ovlivní větší regionální pekárny a podle toho se následně zachovají i menší provozy. „Nárůst cen odhaduji na deset procent u všech druhů pečiva,“ dodal Sankot.

Pekárny jsou ve ztrátě

Největší pekárna v okrese – pelhřimovská Adélka – se výraznému zdražení také nevyhne. „Již v polovině minulého roku dělal Svaz pekařů a cukrářů anketu mezi svými členy, přičemž devět z deseti pekařů přiznalo, že jsou ve ztrátě. Prudce vzrostly veškeré vstupy, a platy v pekárnách jsou stále jedny z nejnižších. Pokud mají pekaři přežít, je výraznější zdražení nutností,“ informoval generální ředitel Adélky Roman Teisler.

O kolik procent velkopekárna podraží, ovšem prozradit nesmí. Stejně jako to oficiálně nesmí ani naznačit. Podniku by mohla následně hrozit statisícová až milionová pokuta z Úřadu pro hospodářskou soutěž. Ten totiž přísně trestá jakákoliv procentuální a číselná sdělení o cenách prostřednictvím médií.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info