Nejvyšší soud: Název Bohemka parazituje na Bohemia Sektu

Jablonecká firma Bohemka, která vyráběla stejnojmenné šumivé víno, svým názvem i jménem produktu parazitovala na pověsti výrobků firmy Bohemia Sekt ze Starého Plzence. Definitivně to potvrdil Nejvyšší soud, když před několika dny zamítl její dovolání. Právě slovo Bohemka je hovorovým označením sektu ze Starého Plzence. Soudy už dříve rozhodly, že se jablonecká firma musí přejmenovat a nesmí vyrábět ani prodávat nápoj s názvem obsahujícím slovo Bohemka.

Podle Nejvyššího soudu

Firma se v dovolání bránila tím, že podobnost jejího názvu s hovorovým označením Bohemia Sektu je shodou okolností. V době vzniku společnosti prý byly v obchodním rejstříku desítky firem, v jejichž názvu se objevoval slovní základ "bohemia" nebo "bohemus". Společnost se hájila také tím, že firma Bohemka nerušeně fungovala několik let, měla dokonce ochrannou známku. Teprve poté firma Bohemia Sekt podala žalobu, která je podle dovolání Bohemky účelová.

Nejvyšší soud tvrzením Bohemky neuvěřil. Zdůraznil nutnost přejmenování firmy, která je v obchodním rejstříku stále vedená pod sporným názvem. "Nekalosoutěžní jednání, ať již k němu došlo tím či oním způsobem, tolerovat nelze," napsali soudci.

Liberecká pobočka ústeckého krajského soudu, která se případem zabývala jako soud prvního stupně, provedla ve sporu rozsáhlé dokazování. Soud srovnával například fotodokumentaci vzhledu lahví a etiket šumivého vína Bohemka Demi Sec a Bohemia Sektu ze Starého Plzence. Zohlednila i výzkum veřejného mínění, podle kterého si většina dotázaných spojovala slovo Bohemka s šumivým vínem společnosti Bohemia Sekt. V důkazech byl i spotřebitelský test sektů v Mladé frontě Dnes z roku 2004. V testu se mezi polosuchými a sladkými sekty nejlépe umístil Bohemia Sekt, nejhůře naopak dopadl výrobek Bohemky.

Skupina Bohemia Sekt je největším českým výrobcem vína. Její výrobek Bohemia Sekt Demi Sec je nejprodávanějším šumivým vínem na českém trhu. Skupina vyrábí také klidná vína pod značkami Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov, dále pak produkuje lihoviny, například Pražskou vodku.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info