Souhrn událostí uplynulého dne – 31. 1. 2011

Výroba masa loni klesla o 3,1 pct, nákup mléka o 1,8 pct

Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 3,1 procenta na 538.554 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce hovězího. Nákup mléka se meziročně snížil o 1,8 procenta na 2,25 miliardy litrů, informoval dnes Český statistický úřad. Loni se v tuzemsku vyprodukovalo 73.730 tun hovězího, 529 tun telecího, 275.905 tun vepřového, 145 tun skopového (z toho 101 tun jehněčího), čtyři tuny kozího, 63 tun koňského a 188.177 tun drůbežího masa. Výroba hovězího masa včetně telecího se v roce 2010 v porovnání s rokem 2009 snížila o 3,6 procenta, výroba vepřového byla meziročně nižší o rovná tři procenta.

Zemědělci v kraji budou bez dotací

Ministerstvo zemědělství nepočítá s dorovnáním přímých dotací za rok 2011. Družstvům v kraji budou chybět miliony. Ať pěstují cukrovou řepu, obilí nebo kukuřici, mají dostávat stejné přímé dotace vyměřené na jeden hektar půdy. Co nezaplatí Evropská unie, má dorovnat stát. V letošním roce se však s národními doplňkovými platbami v rozpočtu ministerstva zemědělství nepočítá. „Pro některé zemědělce to může být i likvidační,“ upozorňuje ředitel Regionální agrární komory jihomoravského kraje Jaromír Musil. Mezi družstva, která dotace nedostanou, patří například Bonagro z Brněnska.

Německo: ohromný zájem o biovejce po dioxinovém skandálu

Podle německých maloobchodníků a bioprodejců se v posledních dnech razantně zvýšila poptávka po biovejcích jako důsledek dioxinového skandálu. Objevily se obavy z nedostatku zboží, poté, co zákazníci začali odmítat vejce z klecových chovů. „Lidé stále více dávají přednost vejcím z ekologických chovů, která jsou dioxinovým skandálem nezasažena,“ říká Margit Becková z výzkumné agentury MEG. Podle ní také došlo k celkovému snížení poptávky po vejcích. Od poloviny ledna jsou němečtí spotřebitelé vystrašeni z potravinového skandálu, který si vyžádal uzavření téměř 5 000 farem a zničení přes 100 000 vajec.

FAO: Podíl ryb v lidské stravě roste, ale přírodní zdroje ubývají

Podíl ryb v lidské stravě roste vlivem expandujícího rybolovu, ale zásoby v oceánech dále ubývají, přestože je snaha nadměrný lov regulovat. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes uvedla odhad, že podíl vytěžených a obnovujících se přírodních rezerv je mírně vyšší, než byl v roce 2006. FAO se sice obává trendu v rybolovu, upozorňuje ale také na to, že by se finanční a nutriční přínosy vyšší produkce a spotřeby neměly přehlížet. Rybolov a chov ryb zajišťují živobytí kolem 540 milionům lidí, což představuje osm procent světové populace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info