Čas levných potravin je pryč

Podle odhadů Světové banky jsou časy levných potravin pryč. “Již se nesetkáme s nízkými cenami potravin, protože máme co do činění s dlouhodobým fenoménem“, uvedla generální ředitelka Světové banky Ngozi Onkonjo-Iwealaová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v rámci debaty o stoupajících cenách potravin v globálním měřítku.

Aby se zabránilo ještě většímu nárůstu cen potravin doporučuje Onkonjo-Iwealaová další investice v Africe. „Protože více než 50 procent obdělávatelné půdy se nachází v Africe“, zdůraznila generální ředitelka Světové banky.

Silnou regulací komoditních trhů však podle agrární informační služby AIZ Světová banka vykročila špatným směrem. „Potřebujeme určitou regulaci, ale ne příliš tvrdou ruku“, uvedla Onkonjo-Iwealaová pro zpravodajskou agenturu Reuters. „Musíme komoditní trhy v klíčových regionech jako je Afrika dále rozvíjet, abychom umožnili zemědělcům plánování“. Mnoho expertů činí spoluodpovědnými za cenovou explozi také hedge fondy a jiné investory. Světová banka spatřuje ve stoupajících cenách potravin nebezpečí pro zotavení globální konjunktury a sociální stability. „To bude mít nejtvrdší dopad na nejchudší oblasti“, dodala ředitelka.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info