Souhrn událostí uplynulých dní –1.2.2010

Evropa chce recyklovat více odpadu

Většina členských států Evropské unie produkuje stále více odpadu. Avšak díky vysokému poklesu ve Francii, Polsku, Rumunsku a Švédsku poklesl celkový průměr produkce odpadu v Unii mezi roky 2006 až 2008 o téměř 10%. Stojí za tím ekonomická krize, změna ohlašovacích povinností nebo opatření proti samotnému vzniku odpadu? Také o tom pojednává hodnotící zpráva Evropské komise, která poukazuje na pokrok i nedostatky evropské politiky nakládání s odpadem.

Kolik letos zaplatíme? Mléko bude zdražovat, ceny masa padají

Milovníci mléčných výrobků si musí připravit na to, že letos sáhnou hlouběji do svých peněženek. Mléko od výrobců loni zdražilo skoro o pětinu a bude zdražovat i nadále. Ceny vepřového, stejně jako kuřat, naopak klesají. Vyplývá to z ankety, kterou provedl server Lidovky.cz mezi zpracovateli. Během posledního čtvrtletí loňského roku vzrostly ceny zemědělských výrobců mléka podle Českého statistického úřadu o 25,7 procenta a odborníci počítají s dalším nárůstem. Meziročně se ceny zvýšily o 18,6 procenta na 7,35 Kč/l (přičemž na maximu 7,98 Kč/l byly v prosinci).

Lesy ČR měly loni hrubý zisk 3,07 miliardy Kč

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) měl za loňský rok rekordní zisk před zdaněním, auditem a opravnými položkami 3,07 miliardy korun. Ředitel podniku Svatopluk Sýkora to dnes řekl v Rádiu Česko. Dodal, že v letošním roce podnik očekává zisk minimálně stejný jako loni. Předloni činil hrubý zisk 784 milionů korun. Sýkora řekl, že loňský zisk byl vytvořen ze 70 procent hlavní činností firmy. "Jednak pro nás pozitivně působily ceny na trhu a dále jsme šetřili, kde se dalo. Využívali jsme systém řízení nákupu a úplně jsme změnili v podstatě filozofii i důsledky řízení podniku," dodal Sýkora.

Zásilka nebezpečných želé pohárků z Vietnamu byla zastavena na hranicích

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaměřuje své kontroly také na dovoz potravin ze třetích zemí. Díky těmto kontrolám se daří odhalit dodávky rizikových potravin ještě před jejich uvedením na tuzemský trh. Tak tomu bylo i v případě dodávky 72 kg želatinových cukrovinek, na kterou byli inspektoři upozorněni ze strany Celního úřadu v Karlových Varech. Jednalo se o želé bonbóny ve tvaru minipohárků obsahující přídatnou látku konjak (E 425). Evropská komise přitom již v roce 2002 zakázala na území EU dovoz a uvádění na trh želé bonbónů obsahujících tuto přídatnou látku vzhledem k možnému ohrožení lidského zdraví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info