Babiš: Polská kuřata plná vody ničí české zemědělství

Na Retail Summitu se hlavní lidé z potravinářského průmyslu dostali do sporu o to, kdo s kým spolupracuje a jaká je kvalita českých potravin.

Konflikty mezi zemědělci, výrobci a obchodníky se vedou v osobní rovině a chovají se jako tři politické strany, alespoň to si myslí jednatel Globusu Petr Vyhnálek a šéf potrvinářské firmy Agrofert Andrej Babiš, kteří to uvedli na pražském Retail Summitu.

Součástí dvoudenního setkání špiček českých i zahraničních maloobchodníků byla v úterý navečer diskuze na téma "Spolupráce nebo konfrontace". Debata o tom, zda se mohou zemědělci, výrobci a obchodníci mezi sebou dohodnout se nesla spíše v konfrontačním duchu.

"Dohoda se zemědělci je složitá, ale nic jiného nám nezbývá," odstartoval vyostřenou diskuzi Milan Žák, generální ředitel Povltavské mlékárny.

"Cítíme zhoršení vztahů mezi jednotlivými subjekty na trh," doplnil Žákovu prezentaci Vyhnálek, podle něhož se tato spolupráce dá koordinovat, ale nikoliv regulovat.

Podle šéfa Babiše, který se vložil do diskuze, jsou však vztahy vedeny na osobní úrovni členů Svazu obchodu, Potravinářské komory a zemědělců, které se výrobci snaží normalizovat.

"Scházíme se a jsme schopni debatovat," uvedl Babiš. Narážel tím na zhoršené vztahy mezi prezidentem Agrární komory Janem Velebou a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdenkem Juračkou.

Český výrobek? Velká neznámá

Dalším živým tématem diskuze se stala otázka, jak určit, co je a není český výrobek. "V Čechách se něco zabalí a je to považováno za český výrobek. Původ ale nikoho nezajímá. Spousta peněz jde na propagaci potravin, které nejsou z Čech," řekl soukromý zemědělec František Němec.

Ani Globus podle Vyhnálka nedokáže určit, co je a není český výrobek. "Naši zákazníci chtějí české výrobky. Sami ale nedokážeme říct, co je to český výrobek," uvedl Vyhnálek.

Podle Babiše by stát měl mít přehled o tom, co se do České republiky dováží, jelikož potraviny z ciziny jsou často nekvalitní "Polské kuře plné vody ničí naše zemědělství. Neříkáme, aby se nekupovala polská kuřata, ale pouze říkáme, že polská kuřata mají víc vody," uzavřel Babiš.

Kvalita se nepozná

Podle člena Evropské komise Pavla Teličky jsou však české potraviny méně kvalitní než evropské.

"Naše potraviny pokulhávají v kvalitě. Styděl bych se za to, co české řetězce nabízejí," řekl Telička a dodal, že je to také problém spotřebitele, který je primárně orientován na cenu, ne na kvalitu. "Dnešní zákazník těžko pozná kvalitu, kterou mu nabízíte," doplnil Němec.

Zákon na "zlé obchodníky" se minul účinkem, Kocourek jej zruší ještě letos - čtěte ZDE

Debatující se shodli na tom, že se musí tři strany dohodnout, jelikož jim nic jiného nezbývá. "Hlavně nestavme naše spory do osobní roviny, to mě děsí," řekl Němec. "Nezbývá nám, než spolu konkrétně a věcně mluvit," ukončil panel Vyhnálek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info