Zemědělská výroba sko(u)mírá

Živočišná výroba v České republice dál skomírá. Výroba masa se loni podle včera zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně snížila o 3,1 procenta a nákup mléka klesl o 1,8 procenta.

Loni bylo vyrobeno celkem 538 554 tun masa, z toho 73 730 tun hovězího, 529 tun telecího, 275 905 tun vepřového, 145 tun skopového čtyři tuny kozího, 63 tun koňského a 188 177 tun drůbežího.

Výroba hovězího masa (včetně telecího) se v porovnání s rokem 2009 snížila o 3,6 procenta. Zahraniční obchod s živými zvířaty měl sice mírně kladnou bilanci, hovězího masa (tedy výrobku s vyšší přidanou hodnotou) se však dovezlo asi čtyřikrát více, než vyvezlo.

Produkce vepřového masa byla loni meziročně nižší o tři procenta. V tomto případě byl vyšší dovoz než vývoz jak živých zvířat, tak především masa. Zdaleka nejvíce dovezeného vepřového bylo z Německa (52 procent).

Drůbežího masa se vyrobilo meziročně o 3,1 procenta méně. Také v tomto případě je sice bilance obchodu s živou drůbeží kladná, dovoz ale značně předčil vývoz drůbežího masa.

»Zveřejněné údaje potvrzují pokračování negativních trendů. Více vyvážíme živá zvířata a pak dovážíme maso. Špatný je vývoj zejména v případě vepřového masa. V cenách zemědělských výrobců jatečných prasat byl zaznamenán výrazný meziroční pokles o 8,8 procenta, produkce vepřového meziročně opět poklesla. Schodek zahraničního obchodu s živými prasaty činí 4980 tun, s vepřovým masem dokonce 159 976 tun,« řekl Haló novinám člen Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Josef Šenfeld (KSČM) a dodal: »V těchto číslech jsou potvrzeny obavy nevládních organizací, že především sektor vepřového je velmi ohrožen, a pokud vláda neučiní konkrétní opatření, můžeme se dočkat vepřového jen z dovozu. To je velký vykřičník i ve světle dnešní dioxinové aféry v Německu.«

Nákup mléka do mlékáren loni dosáhl objemu 2 251,4 milionů litrů,

Ceny výrobců mléka vzrostly meziročně o 18,6 procenta, průměrná cena činila 7,35 Kč/l. Zahraniční obchod s mlékem a mléčnými výrobky vykázal v období od prosince 2009 do listopadu 2010 kladnou bilanci, dovezlo se 245 681 tun a vyvezlo 760 991 tun mléka a mléčných výrobků.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info