ÚOHS zahájil tři nová správní řízení s obchodními řetězci

Antimonopolní úřad zahájil tři nová správní řízení s obchodními řetězci podle zákona o významné tržní síle. ČTK to řekl místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. Kterých firem se správní řízení týká, Brom neuvedl.

Dvě řízení se týkají nedodržení třicetidenní lhůty splatnosti, další případ zakázaných praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích. "Jde o případ, kdy se dodavatel podílí na financování něčeho bez přiměřené protihodnoty. Obecně tento případ souvisí s určitým typem poplatků," uvedl Brom.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v jedné z firem provedl také místní šetření, kdy v jejím sídle zajišťoval potřebné důkazy. "Jeden ze subjektů, se kterým jsme zahájili správní řízení, je závažným hráčem na trhu," dodal Brom.

ÚOHS dohlíží nad dodržováním zákona o významné tržní síle od února loňského roku. Do konce poloviny roku má být ale zrušen. Některé jeho pasáže budou zapracovány do jiných zákonů, například zákon o ochraně hospodářské soutěže. Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo.

ÚOHS nadále vede další řízení, která zahájil v polovině loňského roku. Týkají se lhůt splatnosti faktur a požadavků na skonto. Vedena jsou s firmami Ahold a Kaufland. "Řízení s Kauflandem byla spojena do jednoho případu. Předpokládám ukončení řízení v dohledné době. Museli jsme dělat ekonomické analýzy dopadů chování subjektů na trhu," uvedl Brom.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info