Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 2. 2011

Sněmovna podpořila návrh na prodej zemědělské půdy cizincům

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu devizového zákona, která umožní občanům států EU nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu. Zákaz jejího prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do EU, výjimka skončí letos v květnu. Nyní podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v ČR sídlo. Sousední státy na rozdíl od Česka zažádaly Brusel o prodloužení výjimky. "Je to další projev trvale defenzivní agrární politiky vlády," reagoval šéf Agrární komory Jan Veleba.

Babiš: Polská kuřata plná vody ničí české zemědělství

Na Retail Summitu se hlavní lidé z potravinářského průmyslu dostali do sporu o to, kdo s kým spolupracuje a jaká je kvalita českých potravin. Konflikty mezi zemědělci, výrobci a obchodníky se vedou v osobní rovině a chovají se jako tři politické strany, alespoň to si myslí jednatel Globusu Petr Vyhnálek a šéf potrvinářské firmy Agrofert Andrej Babiš, kteří to uvedli na pražském Retail Summitu. Součástí dvoudenního setkání špiček českých i zahraničních maloobchodníků byla v úterý navečer diskuze na téma "Spolupráce nebo konfrontace".

Němci kvůli dioxinu výrazně zpřísňují podmínky pro výrobce

Německá vláda ve středu v souvislosti s nedávným dioxinovým skandálem v zemi schválila první zpřísněná opatření pro výrobce krmiv a laboratoře, která se týkají jejich nahlašovacích povinností. Do budoucna mají zabránit opakování této aféry s výskytem rakovinotvorného dioxinu ve vejcích, drůbežím a vepřovém mase, kvůli níž byly v Německu dočasně zavřeny tisíce chovů a výrazně klesl zájem spotřebitelů o tyto potraviny. Němečtí výrobci krmiv budou napříště povinně úřadům hlásit výsledky všech testů svých produktů, ne jen těch nadlimitních, a nahlašovací povinnost v případě nálezu zvýšených hodnot nebezpečných látek se bude týkat i soukromých laboratoří.

ÚOHS zahájil tři nová správní řízení s obchodními řetězci

Antimonopolní úřad zahájil tři nová správní řízení s obchodními řetězci podle zákona o významné tržní síle. ČTK to řekl místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. Kterých firem se správní řízení týká, Brom neuvedl. Dvě řízení se týkají nedodržení třicetidenní lhůty splatnosti, další případ zakázaných praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích. "Jde o případ, kdy se dodavatel podílí na financování něčeho bez přiměřené protihodnoty. Obecně tento případ souvisí s určitým typem poplatků," uvedl Brom. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v jedné z firem provedl také místní šetření, kdy v jejím sídle zajišťoval potřebné důkazy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info