Příjmy německých zemědělců poklesly

Příjmy německých zemědělců v uplynulém hospodářském roce výrazně poklesly. Průměrný zisk na jeden zemědělských podnik poklesl o 8,5 procenta na 35 200 €, jak vyplynulo ze Zprávy spolkového ministerstva zemědělství, která byla v pondělí zveřejněna na internetu.

Negativní vývoj v průběhu hospodářského roku 2009/10 poznamenal především podniky specializované na rostlinnou výrobu, které propadly o téměř jednu čtvrtinu a podniky specializované na výkrm hospodářských zvířat, jejichž příjmy poklesly o 9,5 procenta. Mléčné farmy se musely popasovat s propadem příjmů v řádu 1,5 %.

Hlavním důvodem poklesu příjmů byl podle statistiků propad tržeb u obilovin. Naproti tomu náklady na hnojiva nebo krmiva byly nižší než v roce předchozím. Statistické údaje se opírají o roční uzávěrky téměř 9 600 podniků s hlavní výdělečnou činností v zemědělství. Prezident Svazu sedláků Gerd Sonnleitner předložil v prosinci čísla za Svaz, z nichž vyplývá, že průměrné příjmy zemědělských podniků v hospodářském roce 2009/10 poklesly o 22 procent na 32 300 €, z velké části kvůli poklesu cen obilovin.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info