Úřady zaspaly. Jedovaté krmivo může být i v ČR!

Již měsíc trvající německý dioxinový skandál s otráveným krmivem, vajíčky a masem má překvapivé pokračování. Tentokrát v Česku.

V systému RASFF se německé varování před nebezpečným krmným tukem objevilo 28. ledna, a to pro Českou republiku a Polsko. Aktualizovaný výčet států, které Němci varují před dioxiny zamořeným krmným tukem pro drůbež a prasata, tak vzrostl ze tří na pět zemí. Původní varování z konce loňského roku bylo totiž určeno jen Dánsku, Nizozemsku a Velké Británii.

Přestože od zveřejnění závažné informace v bruselském systému RASFF uplynulo již několik dní, pro české zemědělce a dokonce i pro samotnou Státní veterinární zprávu je to novinka. „Vůbec nic o tom nevím. Slyším to prvně,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba autorce tohoto článku, redaktorce Literárních novin. Ta zmíněnou informaci objevila na webových stránkách Evropské komise, když připravovala článek o bezpečnosti potravin. Překvapený Veleba slíbil, že si ihned nechá prověřit, proč úřady zemědělce neinformovaly. Připomeňme, že sám Veleba se v průběhu ledna opakovaně nechal slyšet, že veterináři neříkají zemědělcům ani veřejnosti celou pravdu o dioxinové aféře.

Mají, nebo nemají dozorové orgány nad potravinami situaci pod kontrolou? Těžko říci

Mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben v tiskových zprávách o překot ujišťuje, že se nemáme čeho bát a dioxinová kauza je pouze nafouknutá bublina. A i kdybychom snad nějakým omylem snědli vajíčka nebo maso ze zasažených chovů v Německu, o nic nejde. Koncentrace jedu je prý tak nízká, že k otravě nestačí. Když jsme se však Josefa Dubna zeptali, proč se bruselské varování před závadným krmivem dosud neocitlo v tiskové zprávě, řekl nám, že informaci nemůže komentovat, protože ji nemá.

„Oficiálně jsme žádnou takovou informaci nedostali. Ani z Bruselu, ani z Německa,“ uvedl Duben.

Stejnou odpověď sdělil i Miroslav Florián z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), kde mají kontrolu krmiv na starosti. „O kontaminovaném krmivu z Německa jsme nedostali žádné hlášení,“ prohlásil. Sami Němci již na začátku aféry uvedli, že dioxiny kontaminovaným olejem může být intoxikováno až 125 milionů kilogramů krmiva pro drůbež a prasata.

Spící úřady

Dohled nad bezpečností potravin má v Česku na starosti několik institucí. Kromě Státní veterinární správy a ÚKZÚZ je to ještě Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní rostlinolékařská správa. Zmíněné instituce dohromady zaměstnávají 3166 pracovníků a jejich provoz letos přijde na bezmála 900 milionů korun.

Kontrolami potravin, a to hlavně ve veřejném stravování, se zabývají i krajské hygienické stanice. Ty zaměstnávají dohromady 2416 lidí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info