Senát schválil novelu umožňující zachování starokladrubského koně

Senát podpořil novelu plemenářského zákona, která umožňuje zachovat plemeno starokladrubského koně. Tato technická novela souvisí s transformací Národního hřebčína Kladruby nad Labem na příspěvkovou organizaci. Doposud měl právo vést plemennou knihu starokladrubského koně pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Tento podnik vláda v loňském roce (květen) přeměnila na příspěvkovou organizaci kvůli možnosti čerpat dotace z Evropské unie. Novela tak umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, od jeho založení uplyne letos v dubnu 432 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Schválená novela se týká i chovu drůbeže. Vypouští ze zákona slovo hejno, protože evropská směrnice tento pojem v případě chovu kuřat vnímá jinak. Místo toho zavádí přesné číslo počtu zvířat, od něhož se potom budou vztahovat na chovatele stanovené povinnosti. Ze zákona se také vypouští pojem "neplemenné ryby", který již podle předkladatelů není aktuální. Novela zavádí nový termín "živočichové pocházející z akvakultury".

Novela zavádí výjimku pro volně žijící zubry. Na ně už nebude uplatňován plemenářský zákon, protože ministerstvo zemědělství plánuje v některých oblastech vypustit zubra jako volně žijícího živočicha. Senátoři schválili vládní novelu zákona o krmivech, která slaďuje vnitrostátní právní úpravu v této oblasti s evropskými normami. Nově upravuje i některé pojmy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info