Souhrn událostí uplynulých dní –3.2.2010

Obnovu rybníků na Vysočině podpořila unie už skoro miliardou Kč

Na obnovu a stavby rybníků v kraji Vysočina už Evropská unie slíbila přispět skoro miliardou korun. S projekty na zlepšení vodního režimu v krajině uspělo v posledních třech letech přes 230 žadatelů z kraje, což byl nejvyšší počet v celé zemi. Vysočina tak získala přibližně čtvrtinu dotací zaměřených na rybníky a na revitalizaci toků. Vyplývá to z údajů zveřejněných na internetu. "Myslím si, že v zásadě je to pro krajinu pozitivní," zhodnotil rychlé přibývání rybníků na Vysočině Václav Hlaváč, vedoucí havlíčkobrodského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny.

Banány by mohly zlevnit, europoslanci schválili nižší cla

Banány prodávané v Evropské unii by mohly zlevnit. Evropští poslanci totiž dnes schválili obchodní dohodu o dovozních clech na banány z Latinské Ameriky. Dohoda počítá se snížením tarifů na banány z Latinské Ameriky ze současných 176 eur na tunu na 114 eur (zhruba 2750 Kč) v roce 2017. Změna je výsledkem dlouholetého obchodního sporu."Obchodní válka končí, banány zlevní," uvedl ve svém prohlášení europoslanec Jan Březina. "Dovoz banánů se konečně zrovnoprávní a skončí neodůvodněné zvýhodňování bývalých evropských kolonií," doplnil.

FAO: Světové ceny potravin vzrostly v lednu na nový rekord

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Sdělila to dnes Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Její index stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990. Index, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu. Podle údajů z minulého měsíce dosáhl index rekordní hodnoty již v prosinci, kdy překonal maximum z června 2008. FAO však tento měsíc podrobila index celkové revizi, a dnešní čísla tak prvenství připisují až lednu.

Úřady zaspaly. Jedovaté krmivo může být i v ČR!

Již měsíc trvající německý dioxinový skandál s otráveným krmivem, vajíčky a masem má překvapivé pokračování. Tentokrát v Česku. V systému RASFF se německé varování před nebezpečným krmným tukem objevilo 28. ledna, a to pro Českou republiku a Polsko. Aktualizovaný výčet států, které Němci varují před dioxiny zamořeným krmným tukem pro drůbež a prasata, tak vzrostl ze tří na pět zemí. Původní varování z konce loňského roku bylo totiž určeno jen Dánsku, Nizozemsku a Velké Británii.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info