Ceny zemědělských komodit stoupají

Ceny zemědělských komodit poskočily na nová maxima. Cena cukru se dostala na třicetiletý rekord. Na vině je počasí, které pokračuje v negativním ovlivňování očekávané úrody.

Obchodníci s komoditami a představitelé zemědělských podniků se domnívají, že nejhorší dopad aktuálního růstu cen komodit na burzách je stále před námi a že ceny potravin porostou i nadále.

Ric Deverell, londýnský komoditní ekonom banky Credit Suisse, řekl deníku Financial Times, že navzdory zdražování potravin v loňském roce očekává růst cen i první polovině letošního roku. „Náš střední scénář počítá s kulminací cen kukuřice a fazolí zhruba na cenách, jaké byly v roce 2008, ale jakýkoliv nabídkový šok by je vystřelil ještě výše,“ řekl Deverell.

Růst cen na komoditních trzích se již přelévá do spotřebitelských cen potravin, jak v rozvojových, tak v bohatých zemích, což zvyšuje inflační tlaky a rozpoutává i nepokoje, například v Alžírsku a Mozambiku.Představitelé OSN se obávají mnohem větších nepokojů, pokud vlády a potravinářské společnosti přenesou na zákazníky až 110procentní nárůst cen potravin.

Cyklon Yasi, s větrem o síle až 300 kilometrů za hodinu, zasáhl plantáže cukrové třtiny na severovýchodě Austrálie, která je třetím největším exportérem cukru. Na newyorkské burze se ceny cukru dostaly nad 35 centů za libru poprvé od roku 1980. Včera na začátku obchodování se cena vyšplhala až na 35,62 centů za libru.

Pšenice, kukuřice a sója jsou na třicetiměsíčních maximech, obchodníci se totiž obávají, že sucho v Argentině, druhém největším světovém vývozci kukuřice, a sněhové bouře v USA, které jsou předním exportérem pšenice, by mohly poškodit úrodu, a snížit tak dodávky letošní sklizně.

Ropa jde nahoru

Světové ceny ropy kvůli eskalaci násilí v Egyptě pokračovaly v růstu a severomořská ropa Brent vystoupila nad 103 dolarů za barel, nejvýše od září roku 2008. Střety v Egyptě vyvolávají obavy ropného trhu z šíření nepokojů do dalších zemí Blízkého východu, nejvýznamnější světové oblasti ropné produkce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info