Souhrn událostí uplynulých dní –4.2. – 6.2.2010

Na jihu Moravy klesl objem mléka vydávaného z mlékomatů

V Jihomoravském kraji poklesl oproti jaru 2010 objem vydaného mléka z mlékomatů o dvě třetiny. Počet funkčních mlékomatů je nyní na 16. V kraji jich přitom bylo od konce roku 2009 nainstalováno 27. Čísla dnes ČTK poskytl Josef Velecký z Krajské veterinární správy jižní Moravy. Podle Veleckého byl nejvyšší nárůst počtu automatů i prodaného mléka z jednoho mléčného automatu loni na jaře. První pokles odběrů mléka z automatů zaznamenali zemědělci na jižní Moravě už loni v létě. Negativní vliv mělo zejména varování hygieniků před zdravotními riziky po vypití mléka.

Novela zákona: ve značení vína bude zmatek

Parlament chystá novelu vinařského zákona. Má zásadně změnit označování typu vína na etiketách lahví. Chráněné označení původu a Chráněné zeměpisné označení. To budou zřejmě už brzy úplně nové povinné prvky na etiketách lahví s vínem. Předpis Evropské unie se však mnohým vinařům nelíbí. Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo dokonce mluví o tom, že zákazníci mohou mít v pozměněném značení vína pořádný guláš.

Ceny zemědělských komodit stoupají

Ceny zemědělských komodit poskočily na nová maxima. Cena cukru se dostala na třicetiletý rekord. Na vině je počasí, které pokračuje v negativním ovlivňování očekávané úrody. Obchodníci s komoditami a představitelé zemědělských podniků se domnívají, že nejhorší dopad aktuálního růstu cen komodit na burzách je stále před námi a že ceny potravin porostou i nadále. Ric Deverell, londýnský komoditní ekonom banky Credit Suisse, řekl deníku Financial Times, že navzdory zdražování potravin v loňském roce očekává růst cen i první polovině letošního roku.

Schwarzenberg změkl. Fuksův plán na obří zakázky lesů prošel i přes kritiku

Celý systém obhospodařovávání Lesů ČR považuji i nadále za mylný, ale ten mnoho let zavedený systém nejde proměnit přes noc, vysvětli svůj obrat šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministr zemědělství zaznamenal své první vítězství. Dřevěná kniha Ivana Fuksy (ODS) dostala od vlády zelenou. Koncepce, proti které brojila řada odpůrců, během dne ztratila toho nejvyznamnějšího: šéfa druhé nejsilnější koaliční strany Karla Schwarzenberga.Vláda Dřevěnou knihu sice neschválila, ale ani neodmítla - materiál ministra zemědělství vzala na vědomí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info