Zemědělci: Rozmarná zima zatím neškodí

Rozmary počasí, jimž letošní zima rozhodně nešetří, by se na příští úrodě projevit neměly. Alespoň zemědělští odborníci zatím nešetří optimismem.

„Při lednovém obměku sice začaly pšenice vegetovat, ochlazení je ale zastavilo. Naštěstí nevzrostly natolik, aby je mráz poškodil,“ uvedl agronom Zemědělského a obchodního družstva v Němčicích nad Hanou Martin Kleveta.

Němčické družstevníky však po oblevě trápí voda. „Vrátila se na plochy zaplavené při loňských deštích. Ty se nám zatím nepodařilo oset, protože se na ně nedá vyjet s technikou. A při současném stavu to bude zřejmě obtížné i na jaře,“ posteskl si Kleveta.

Ovocnáři jsou zatím v klidu

Také ovocné stromy snášejí výkyvy počasí dobře. A to přesto, že pupeny na větvích obalily po oblevě ostré jehličky jíní. „Teplejší období v lednu netrvalo tak dlouho, aby pozdější mráz stromy poškodil,“ vysvětlil vedoucí sadů Hospodářského družstva Určice Pavel Melka.

Mráz totiž může poškodit jen takové pupeny, které se už začaly nalévat vodou, a k tomu, i když byly teploty nad bodem mrazu, nedošlo. „Muselo by být výrazně tepleji, a to po delší dobu,“ poznamenal Melka.

Ovocnáři nyní pracují na třídění jablek pro distribuci. „Prodáváme samozřejmě i v našem dětkovickém sadu. Podle odrůdy a kvality se ceny pohybují přibližně od osmi do dvaadvaceti korun,“ uvedl sadař. Jablka po bedničkách si tak lidé mohou odvést každý pracovní den do tří hodin, ve čtvrtek do pěti.

Hospodářská zvířata jsou na výkyvy počasí náchylnější

Střídání mrazů a oblev ovšem vůbec nesvědčí zvířatům. „Je to podobné jako s lidmi. Když je kolem nuly a vlhko, tak například telata trpí více, než když je třeba mínus pět. Ale zatím přežívají,“ říká zootechnik mořického Agrispolu Roman Palát.

Mrazy pod deset stupňů, jaké byly v minulých nocích, hovězímu dobytku neprospívají. „Zvířata pak spotřebují spoustu energie na udržení tělesného tepla, což se může odrazit ve snížené produkci mléka,“ objasnil Palát.

Krmiva mají naštěstí v Mořicích dost. „Říká se, že na Hromnice má být ještě půl píce. Nám se při loňské obtížné sklizni podařilo senáž uskladnit dobře, takže v tomto směru problémy nemáme,“ poznamenal zootechnik. V jiných podnicích však takové štěstí neměli a s krmivem musí zacházet velmi obezřetně. „S netrpělivostí už vyhlížíme jaro, které je celkově příznivějším obdobím jak pro zvířata, tak pro lidi,“ uzavřel Roman Palát. (pam)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info