Nové odrůdy vojtěšky se zlepšenými vlastnostmi v Kanadě

Kanadští odborníci potvrzují, že výběr správné odrůdy vojtěšky je rozhodující pro vybalancování živin, výnosu a resistence vůči chorobám a škůdcům.

Vysoké náklady na hnojiva, kterým čelí producenti znamená, že krmné plodiny a pastevní plodiny jsou významnější než kdy jindy pro fixování dusíku v rotaci. S tímto na mysli společnosti vytvářejí nové pícniny s lepšími výnosy, obrůstáním a resistencí vůči chorobám/škůdcům než kdy předtím.

Organizace Ontario Forage Crops Committee (OFCC) provádí každým rokem testy aktivně obchodovaných pícnin. OFCC je sestavena ze zástupců organizací Canadian Seed Trade Association (CSTA), Ontario Forage Council (OFC), Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (OMAFRA), Ontario Soil and Crop Improvement Association (OSCIA), University of Guelph a několik dalších.

Odrůdy vojtěšky registrované organizací OFCC pro rok 2009 byly: „Evermore“ (ProRich Seeds Inc.), FSG400LH (Quality Seeds Ltd.), a „Marvel“ (Pacer Seeds). Odrůdy registrované pro rok 2008 byly WL348AP (Growmark Inc.) a 4A421 (Dow Agrosciences Canada Inc.). Skóre indexů kombinovaného výnosu bylo 106 pro Evermore, 101 pro FSG400LH, 108 pro Marvel a 103 pro WL348AP.

Odrůda 54H11 společnosti Hi-Bred byla testována v pokusech organizace OFCC jako odrůda roku 2005 se skóre indexu kombinovaného výnosu 104. Toto je první generace resistentní odrůdy, která je nyní dostupná pro nákup v Kanadě.

Nově uvedená odrůda Vision společnosti Pickseed, která ještě nevstoupila do pokusů OFCC se umístila jako první v pokusech Eastern trials společnosti Pickseed v roce 2005 a jako čtvrtá v pokusech Western trials, které zahrnovaly 48 odrůd od různých společností.

U všech těchto výše uvedených odrůd bylo zjištěno, že jsou vysoce resistentní vůči verticiliovému vadnutí, fytoftoře a bakteriálnímu vadnutí (kromě odrůdy 54H11, která je resistentní vůči bakteriálnímu vadnutí). Ale o všech bylo zjištěno, že jsou citlivé vůči škůdci křískovi Empoasca fabae, kromě odrůdy FSG400LH společnosti Quality Seeds Ltd., o které bylo zjištěno, že je vysoce resistentní. Tento škůdce je problémem pro některé pěstitele, zvláště oblasti Lake Erie-Niagara, podle odborníka na pícniny z OMAFRA. Novější odrůdy, všechny z roku 2007 byly také shledány vysoce resistentními vůči hmyzu – zahrnují odrůdy Trail-Blazer 4.0 (společnosti Pickseed a Pride Seeds), WL345LH (společnost Growmark Inc.) a 53H92 (společnost Pioneer Hi-Bred).

Odborníci také poukazují na chorobu způsobovanou patogenem Aphanomyces euteiches jako problém pro pěstitele pícnin. Tento mikroorganismus je považován za hlavní příčinu choroby semenáčků vojtěšky, zvláště v podmínkách vlhké půdy. Aphanomyces napadá také dospělé rostliny vojtěšky a může dramaticky snižovat výnosy a vitalitu porostů.

To je potvrzováno v široké oblasti na středozápadu a v severovýchodních Spojených státech a je pravděpodobně podceňován jako patogen vojtěšky v Ontariu. V roce 2009 byl zahájen průzkum OMAFRA, který měl určit rozsah, geografii a kmen (Race 1 nebo Race 2, ten druhý je virulentnější), ale žádné výsledky nejsou ještě k dispozici. Aphanomyces je potlačován používáním resistentních odrůd. Mnoho odrůd je rezistentních vůči Race 1, ale daleko méně jich je rezistentních vůči Race 2.

Odrůdy 53V52 a WL348AP jsou obě resistentní vůči Race 2, což znamená, že jsou také resistentní vůči Race 1.

Nová zjištění

Organizace Ontario Forage Council, nezisková organizace složená z asociací producentů, společností a dalších zástupců agrobyznysu, financovala mnoho let výzkumu vojtěšky vedeného Dr. Stephenem Bowleym, profesorem oddělení Department of Plant Agriculture na universitě v Guelph. Ve své zprávě z dubna roku 2009 výzkumný tým prezentoval výsledky tří sezón studování tolerance vojtěšky k provozu strojů, tolerance k aplikacím tekutých hnojiv a fyzikálních charakteristik stonků.

Tým zjistil, že zralost a průměr stonků se lišily u všech testovaných odrůd, ale výnos porostu, zralost a průměr stonků nebyly ve vztahu. To znamená, že producenti, pro které je zralost a/nebo průměr stonků problémem ve výrobě produktu s určitými charakteristikami, by měli uvažovat o managementu (načasování sklizně) i výběru odrůd.

Výzkumníci také zjistili, že dvě aplikace 4500 gallonů tekutého hnojiva na akr (aplikovaného v každém z prvních dvou roků studie) vedlo ke zvýšení výnosu u všech odrůd. Průměrné zvýšení výnosu bylo 14,5 %, přičemž určité odrůdy vykazovaly zvýšení až 27,4 % během tříletého pokusného období. Aplikace hnoje bez aerace mělo za výsledek vyšší výnosy než aerace v kombinaci s tekutým hnojivem. Pro producenty toto poskytuje dvě další období roku (konec května/začátek června a polovina - konec července) pro aplikaci nebo nakládání s tekutým hnojem pro farmy s chovem zvířat. Ale výzkumníci dodávají, že ačkoli tato období aplikace mohou také způsobovat méně ztrát živin ve srovnání s aplikacemi na konci podzimu nebo konci zimy, dopad těchto aplikací tekutého hnoje na nutriční složení krmiva a změny v systému půdy potřebují být také zhodnoceny.

Výzkumný tým také zjistil, že obecně jsou některé odrůdy velmi citlivé na provoz strojů, co se týká výnosu, zatímco jiné jsou provozem relativně neovlivněny.

Top Crop Manager, vol. 36, 2010, č. 15, s. 21 - 22

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info