Souhrn událostí uplynulých dní –8.2.2010

Soustředěná a vzájemná podpora může pomoci propagaci kvalitních potravin, ať už z jakékoliv soutěže v kraji

Na jednání se zástupci krajů a se zástupci Potravinářské komory a Agrární komory ČR v úterý konkretizovalo Ministerstvo zemědělství možné formy vzájemné podpory projektu Regionální potravina a dalších soutěží, které oceňují kvalitní potraviny v jednotlivých krajích. Může jít například o synergii některých marketingových nástrojů nebo společné vyhlašování výsledků, které tak může být organizačně jednodušší i levnější.

Sněmovna podpořila vznik lhůty pro vyjasnění vlastnictví k půdě

Sněmovna v prvním kole podpořila senátní návrh na zavedení lhůty, v níž mají lidé žádat soud o vyjasnění vlastnictví k pozemkům v restitučních sporech. Týkat se to má těch, jimž pozemkový úřad neuznal jejich vlastnický nárok k půdě. Změnu tohoto verdiktu by se měli domáhat u soudu nejpozději do konce roku 2012. Senátní novelou zákona o půdě, která má platit od července příštího roku, nyní bude před dalším schvalováním projednávat zemědělský výbor dolní komory. Vláda návrh podpořila pouze s technickými připomínkami vzhledem k přechodnosti úpravy.

ČSÚ: Stavy prasat a skotu loni dále klesaly na mnohaletá minima

Stavy prasat v Česku loni meziročně klesly o 3,5 procenta na 1,84 milionu kusů, naposledy byly tak nízko v roce 1946. Počty skotu se ke konci loňska snížily o 2,7 procenta na 1,32 milionu, což bylo nejméně od začátku 20. let minulého století, ze kdy pocházejí nejstarší volně dostupná statistická data. Naopak o půl procenta na 24 milionů se loni zvýšily stavy drůbeže. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Žíznivá Čína přichází na francouzské vinice. Kupuje pozemky v Bordeaux

Čína si nekupuje pouze pozemky, ale i kulturu a odborné znalosti proslulé vinařské oblasti, tvrdí místní. Skupina Cofco, největší státem vlastněný čínský zemědělský konglomerát, koupila dvacetihektarový pozemek ve francouzském vinařském regionu Bordeaux. Tento obchod, jehož cena není známá, ale není prvním svého druhu. Čína, která loni sebrala prvenství Velké Británii a Německu coby největším exportním trhům pro vína z Bordeaux, postupně získává prostředky, jak vína nejen konzumovat, ale i vyrábět.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info