Rusko po devíti letech vyváží do EU pravý kaviár

Rusko v omezené míře obnovuje vývoz luxusní pochoutky z jiker, takzvaného černého kaviáru, který je označován za pravý. Tomu odpovídá i cena. Kilogram stojí v Evropě okolo 3 700 eur, tedy 89 tisíc korun.

Rusko ale zatím povolilo do Evropské unie vyvézt jen 150 kilogramů vzácné pochoutky. Země patří mezi největší vývozce kaviáru, který se z 90 procent získává z ryb ve vodách Kaspického moře a z menší části i z Černého moře.

V roce 2002 ale Rusko uvalilo embargo na vývoz černého kaviáru. Důvodem je nedostatek jeseterovitých ryb, z jejichž jiker pravý kaviár pochází.

Export nyní v omezené míře povolil Státní úřad pro rybářství, informují moskevské deníky. Tím by se mělo zabránit nelegálním vývozům, kterými se černý trh obohacuje ročně o mnoho milionů eur.

Kilogram pašovaného černého kaviáru stojí v Evropě okolo 3 700 eur, což je přes 89 tisíc korun. Od povolení vývozu si úřady slibují vznik nových pracovních míst v rybářství. Kaviár se totiž bude moci vyvážet jen z řádně registrovaných chovů jeseterovitých ryb.

Jeseterům hrozí vyhubení kvůli nadměrnému výlovu v minulosti a Rusko se nyní snaží ryby rozmnožit v řekách jako je Lena nebo Amur. Podle deníku Rossijskaja gazeta se v dobách Sovětského svazu ze země vyváželo průměrně okolo 1 000 tun oblíbené pochoutky. Informovala o tom agentura DPA.

Na trhu existuje mnoho náhražek černého kaviáru, označovaný jako nepravý nebo červený. Pochází z jiker ryb jako je losos, kapr, candát, tuňák a mnoha dalších mořských i sladkovodních ryb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info