Jak zdravá školní strava pomohla dětem zhubnout

Revoluční projekt zdravého školního stravování ve Velké Británii pomohl snížit dětskou obezitu o třetinu.

Rada okresu East Ayrshire nechala ve všech svých základních školách vyměnit nekvalitní pokrmy připravované z polotovarů za pokrmy z čerstvých potravin od místních ekologických zemědělců. Výměnou hranolek za kuskus a párků za lososa se tato skotská oblast posunula z posledního místa v oblasti nadváhy školáků na druhé místo mezi nejštíhlejšími.

Projekt v East Ayrshire je součástí programu Food For Life, který byl poprvé pilotně spuštěn v bývalé hornické obci Hurlford v roce 2004. Od roku 2007 byl program rozšířen do všech 46 základních škol v tomto skotském okrese. Program, vytvořený a řízený ve spolupráci se Soil Association, garantuje nutričně bohaté obědové menu, připravované přímo v kuchyních škol. Suroviny za přípravu pokrmů jsou z 90 procent čerstvé, nezpracované, třetinu tvoří bioprodukty a většina pochází od místních producentů.

V některých školních jídelnách děti jedí v „rodinách“, společně mladší a starší děti, aby byla zajištěna uvolněná, zdvořilá a společenská atmosféra.

East Ayrshire začal ve školním roce 2007/08 měřit index tělesné hmotnosti (Body mass index, BMI). Měření po dvou letech ukázaly pokles počtu dětí s nadváhou o 22 procent, pokles o 30 procent obézních dětí a pokles o 33 procent u dětí s silně obézních. Ve všech třech ukazatelích byl zaznamenaný pokles nejvyšší ze všech okresů Skotska.

Ve školním roce 2007/08 měl okras nejvyšší podíl dětí s extrémní obezitou, nyní je tato hodnota druhá nejnižší. Robin Gourlay, manažer pro školní stravování, který zavedení programu Food For Life inicioval, řekl: „Je nádherné vidět, že naše práce má takovýto pozitivní vliv. Máme dokonce zprávy o tom, že žáci se nyní ve vyučování lépe soustředí, mají lepší výsledky ve vyučování a snížil se počet zanedbaných hodin. Věříme, že školní stravování je především služba v oblasti zdraví a vzdělávání a poskytuje prostor pro společné stravování a radost z dobrého jídla.“

Zdroj: The Mail, Food for Life

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info