Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 2. 2011

Prodejci masa z Čech budou na internetu

Kde koupit české vepřové maso? To se lidé dozvědí v nové internetové databázi, kterou na chystá agrární komora. Agrární komora připravuje internetovou databázi prodejců českého masa. Novinářům to dnes řekl prezident AK Jan Veleba, podle kterého by tento pravidelně aktualizovaný seznam měl podpořit prodej masa z tuzemských chovů. Značení země původu masa je nyní podle odborníků nespolehlivé a spotřebitelé nemají jistotu, že si v obchodě opravdu koupili české maso. Diskusi o značení dovážených potravin rozvířila aféra z počátku roku, kdy u vepřového masa z německého chovu prokázaly testy přítomnost rakovinotvorného dioxinu.

Kocourek doporučí vládě zrušit zákon o významné tržní síle

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes doporučí vládě zrušit zákon o významné tržní síle, který od loňského února reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Zákon by podle ministerstva průmyslu a obchodu mohl přestat platit ve třetím čtvrtletí letošního roku, některé jeho pasáže navrhne Kocourek zapracovat do jiných zákonů. ČTK to dnes sdělil mluvčí MPO Pavel Vlček. Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli.

Schodek agrárního obchodu byl loni druhý nejvyšší v historii

Schodek agrárního zahraničního obchodu České republiky se podle předběžných výsledků loni meziročně prohloubil o 1,6 miliardy na 33,6 miliardy korun a byl tak druhý nejvyšší v historii. Vývoz zemědělských produktů a potravin vzrostl o více než pět miliard korun. Dovezeno bylo zboží za rekordních 140,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR, čísla vycházejí z celní statistiky ČSÚ. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993, do té doby bylo kladné. Nejhorší bylo v roce 2006, zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky tehdy skončil s deficitem více než 34 miliard korun.

Agrární trhy zůstávají prozatím v klidu

Nepokoje v Egyptě dosud neovlivnily negativně německé agrární trhy. Největší importér pšenice na světě zůstává ale rizikem pro obchodníky. Podle informací Spolkového ministerstva zemědělství, Německého asociace Raiffeisen (DRV), Spolkového svazu zemědělského průmyslu a obchodu (BVA) a Svazu mléčného průmyslu (MIV) se v uplynulém týdnu nevyskytly ze strany společností žádné informace o narušení pohybu zboží s Egyptem. V roce 2009 dosáhly německé dodávky pšenice do Egypta podle zpráv z resortu objemu v hodnotě asi 32,2 mil. €.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info