Souhrn událostí uplynulých dní –10.2.2010

MZe chce vytvořit kodex pro fungování farmářských trhů

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce spolu s pořadateli farmářských trhů vytvořit kodex pro jejich fungování. Započatá jednání ČTK potvrdil úřad, organizátoři tržišť i farmáři. Spotřebitel, který si na tržišti označeném jako "farmářské" v budoucnu koupí potravinu, by tím měl získat záruku domácího původu a čerstvosti koupeného produktu. Trhy, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své zboží, se staly hitem loňského roku.

Sněmovna schválila letošní rozpočet Pozemkového fondu

Poslanecká sněmovna dnes schválila rozpočet Pozemkového fondu ČR na letošní rok. Rozpočet počítá s celkovými příjmy fondu 1,66 miliardy korun a výdaji 1,63 miliardy korun. Letos by měl podle předpokladů prodat 27.000 hektarů půdy. Kvůli úsporám fond letos propustí 75 lidí. PF mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky.

Neúroda v Číně požene ceny potravin nebezpečně vysoko

Nebývalé sucho v osmi největších obilných provinciích Číny poškodí až 35 procent jarní úrody pšenice Oznámilo to čínské ministerstvo zemědělství. Neobvyklé sucho podle ministerstva naruší klíčové jarní období růstu pšenice na 6,4 milionu hektarů. Neúroda v Číně tak hrozí zvýšit tlak na vytrvale rostoucí ceny potravin, které jsou momentálně nejvyšší za posledních 21 let. OSN ve středu varovalo, že sucho sužující severní čínské provincie se může vyvinout ve vážný problém s velkým dopadem na ceny potravin.

Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy

Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině. Desítky černobílých prasat si užívají v ustájení biofarmy Sasov na samém jižním okraji Jihlavy kvalitní krmení v kvalitě bio a volnost. Kdykoli se jim zachce, mohou si zaskotačit pod širým nebem a vrátit se do tepla chléva. Tu ještě nedávno sdílelo ve dvou skupinách 50 kusů přeštického černostrakatého prasete.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info